Nu doar medicii pleacă din România. Peste 20.000 de asistenţi medicali au părăsit ţara în ultimii cinci ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 20.000 de medici au plecat din sistem în ultimii ani, susţine Federaţia Solidaritatea Sanitară FOTO Adevărul
Peste 20.000 de medici au plecat din sistem în ultimii ani, susţine Federaţia Solidaritatea Sanitară FOTO Adevărul

Nu doar medicii au plecat în masă din sistemul de sănătate românesc în ultimii ani. Exodul se simte şi în rândul asistenţilor medicali, atraşi de salariile mult mai mari pe care le pot obţine în celelalte state ale Uniunii Europene. România a pierdut nu mai puţin de 23.000 de asistenţi medicali în cinci ani, potrivit statisticilor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Conform studiilor efectuate în ultimii 6 ani de Centrul de Cercetare şi Dezvoltare Socială „Solidaritatea”, intenţia de migraţie se menţine în continuare  la cca. 15% din totalul personalului medical, iar situaţia sugerează astfel că sectorul sanitar din România riscă să rămână fără asistenţi medicali în următorii ani.

„Această stare de fapt generează situaţii dramatice, ce conduc la supraîncărcarea cu sarcini a personalului şi la depăşirea constantă a programului de lucru, având drept rezultat epuizarea celor rămaşi dublată de creşterea riscului de erori profesionale”, susţin reprezentanţii Federaţiei Solidaritatea Sanitară. 

Aceştia adaugă că situaţia este cu atât mai gravă cu cât asistenţii medicali nu constituie un obiectiv prioritar al programului de reformă.

„Chiar dacă Ministerul Sănătăţii a acceptat solicitarea noastră de a introduce şi asistenţii medicali în proiectul pilot de salarizare a personalului din sănătate, problema este departe de a-şi găsi rezolvarea, fiind necesar un plan coerent de măsuri pentru stimularea rămânerii în sectorul sanitar public, ale cărui obiective să se regăsească în toate proiectele de legi ale reformei în sănătate, inclusiv în cele aflate în dezbatere publică”, se arată în comunicatul de presă al organizaţiei. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite