Noi condiţii de încadrare în grad de handicap pentru românii afectaţi de accidente vasculare cerebrale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un ordin semnat azi de ministrul Muncii şi cel al Sănătăţii prevede posibilitatea încadrării într-un grad de handicap a persoanelor diagnosticate cu hemiplegie/hemipareză, care necesită sprijin parţial sau permanent din partea altei persoane pentru activităţile zilnice.

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, şi ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, au semnat marţi, la Guvern, ordinul comun privind aprobarea criteriilor de încadrare în grad de handicap, introducând în lista afecţiunilor grave acceptate şi hemiplegia/hemipareza în urma unui accident vascular cerebral (AVC).

Premierul Victor Ponta le-a cerut miniştrilor să monitorizeze aplicarea acestui nou ordin.

Specialiştii Ministerului Muncii susţin că vechiul ordin, din 2007, „a avut în vedere numai introducerea sechelelor AVC cu deficite motorii severe (parapareze/paraplegii, tetrapareze/tetraplegii, monopareze/monoplegii), indiferent de cauză (debutul afecţiunii din naştere sau dobândit ulterior), vârstă şi statut”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului.

Sechelele survenite în urma accidentelor vasculare cerebrale sunt: paraparezele/paraplegiile, tetraparezele/tetraplegiile, monoparezele/monoplegiile şi hemiplegiile/hemiparezele.

70.000 de pacienţi îndeplinesc criteriile puse la punct astăzi de cele două ministere pentru a se încadra în grad de handicap. „Ajutorul de stat este de 234 de lei pentru persoana încadrată în grad de handicap, iar pentru însoţitor începe de la salariul minim pe economie“, a precizat Rovana Plumb, la Palatul Victoria.

Sprijin pentru românii afectaţi de AVC

„Toate aceste afecţiuni determină limitări funcţionale majore (de deplasare, de mişcare) pentru persoanele care au suferit accidente vasculare cerebrale, ceea ce conduce la nevoia de sprijin din partea altei persoane din familie sau comunitate pentru  asigurarea nevoilor zilnice”, se mai arată în comunicat.

„Concret, noul ordin prevede încadrarea într-un grad de handicap persoanele diagnosticate cu hemiplegie/hemipareză, care necesită sprijin parţial sau permanent din partea altei persoane pentru desfăşurarea activităţilor zilnice (de îngrijire personală, de aprovizionare, de administrare a medicamentelor, etc), conform anchetei sociale anexate la dosar”, susţin specialiştii Ministerului Muncii.


Pe aceeaşi temă:

Parlament: Persoanele cu handicap ireversibil au scăpat de calvarul Comisiilor de reevaluare

12.000 de tichete sociale vor fi acordate pensionarilor şi persoanelor cu dizabilităţi

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite