Nebunia după Llosa

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viaţa noastră pare scrisă de un Condeier de talia celui imaginat de Mario Vargas Llosa.

Cred că una dintre cele mai bune cărţi ale proaspătului laureat Nobel pentru Literatură, Mario Vargas Llosa, este „Mătuşa Julia şi condeierul". (Salut iniţiativa de azi a colegului Grigore Cartianu care, în sfârşit, a publicat în locul editorialului său un fragment din acest roman. Poate şi criticul literar Nicolae Manolescu va scrie o cronică la un roman al lui Llosa, asta după ce a ratat să scrie despre cărţile unui alt câştigător Nobel, Herta Müller, deşi pretinde că le-a citit. Mi-ar plăcea să scrie mai mult despre cărţi şi mai puţin despre futilităţi, precum premiul UTC pe care Herta Müller nu l-a refuzat în '82. Până la urmă, fiecare om este liber să copieze şi să scrie ce vrea...)

Există în „Mătuşa Julia şi condeierul" un personaj memorabil: Pedro Camacho, un scriitor care scrie zilnic scenarii radiofonice pentru un post de radio din Lima. Serialele lui Camacho sunt pline de accidente, trădări, amoruri (tot arsenalul unei telenovele) şi se bucură de un succes imens la public. Ritmul în care scrie este infernal. La un moment dat, scenaristul pierde controlul poveştilor, aşa încât personajele care muriseră în episoadele anterioare apar ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic, alte personaje trec dintr-o poveste într-alta, telenovela o ia razna şi publicul, până atunci vrăjit, este cuprins de confuzie.

Urmărind tonele (de zgură) de ştiri care se revarsă în fiecare zi, am senzaţia că viaţa noastră este scrisă de un Condeier de talia celui imaginat de Llosa. Uneori, mă întreb dacă mama şi fiul ei, care au murit intoxicaţi cu fum într-un apartament ­(Ştirile Pro TV), nu cumva sunt cei care, aflaţi la volanul unui automobil, au intrat frontal într-un autobuz (Antena 1). Mă întreb dacă săptămâna trecută a fost cutremur în Vrancea şi dacă vizionarul Ioan Istrate a reuşit să iasă de sub dărâmăturile studioului OTV, împreună cu Dan Diaconescu. Sau săptămâna viitoare va fi cutremur? N-am reţinut dacă medicul Adrian Streinu Cercel a murit în pandemia de gripă porcină pe care o anunţase în această vară sau se pregăteşte să-i vaccineze pe români, în direct la Realitatea TV, împotriva virusului West Nile. Trebuie să verific dacă Sorin Ovidiu Vîntu mai este în arestul Poliţiei sau a semnat un contract cu Divertis, să joace în rol de Mogul, alături de Jojo.

S-au scris atâtea lucruri despre Traian Băsescu, încât nu mai ştiu dacă este preşedintele României, un marinar scăpat cu viaţă după dispariţia flotei noastre, amantul Elenei Udrea sau un fost ofiţer de Securitate la Anvers. Poate cineva să-mi spună dacă Emil Boc a promis creşterea salariilor anul viitor? Sau scăderea? Valul de noroi roşu de pe Dunăre, venit de la unguri, este însoţit şi de invazia păianjenilor Văduva Neagră? Victor Ponta, copilul din flori al lui Nicolae Titulescu, a murit în Raliul Iaşiului, dar a revenit la „Sinteza zilei", cerând suspendarea lui Băsescu? Dar Traian Băsescu mai este preşedintele României sau a plecat într-o cursă pe mare cu Elena? Elena Ceauşescu.

Al treilea război mondial va începe luna viitoare, zice o clarvăzătoare celebră. Sper ca până atunci Condeierul să refacă scenariul şi să scăpăm. Scrie, Condeierule, scrie şi salvează-ne de balamuc!

Opinii

Mai multe de la Petre Barbu


Ultimele știri
Cele mai citite