Muştarul de pe piaţă are multe E-uri şi puţine boabe de muştar. Care produs de pe raft conţine cei mai mulţi aditivi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muştarul comercializat în România are între zero şi opt E-uri, atrag atenţia specialiştii, adăugând că românii au prostul obicei de a cumpăra cele mai ieftine produse de pe raft.

Muştarul de pe piaţă nu este lipsit de aditivi alimentari, ba din contră. Aşa susţin oficialii de la Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPCPPS) care au analizat 29 de produse tip muştar comercializate în magazinele de la noi. „Muştarul din magazine conţine între zero şi opt E-uri. Conţinutul de boabe de muştar este însă unul scăzut: variază între 15% şi 30%”, atrag atenţia specialiştii.

„Se cumpără mai mult muştar în perioada aceasta şi sunt multe situaţii în care oamenii optează pentru produsele ieftine de pe raft, care nu sunt şi cele mai bine. Populaţia trebuie să înţeleagă că este foarte important să citească eticheta. Spre exemplu, primul ingredient trecut pe eticheta se regăseşte în cantitatea cea mai mare în produsul respectiv, în timp ce ingredientul care se află pe ultima poziţie abia dacă se regăseşte în compoziţia produsului”, a declarat Sorin Mierlea, preşedintele ANPCPPS.

Muştarul-campion la E-uri

Inspectorii au descoperit în urma analizei etichetelor că 10 din produsele de tip muştar au în compoziţie trei E-uri. Spre exemplu, trei aditivi alimentari are în compoziţie muştarul clasic Knorr, muştarul cu hrean Maestro Giani, muştarul de masă „La minut” dar şi muştarul iute din Tecuci - Olympia Qyality Brand. Tot cu trei E-uri în compoziţie sunt şi produsele proprii ale lanţurilor de magazine Profi şi Auchan, conform aceleiaşi cercetări.

Alte şase produse de tip muştar comercializate în România conţin câte două E-uri. Aici intră muştarul clasic Mega Image, muştarul cu hrean Kamis, muştarul dulce fin şi savuros Cora sau muştarul dulce de la Univer.

La polul opus, campion la cele mai multe E-uri este muştarul iute Orizont, cu opt aditivi alimentari în compoziţie, atrag atenţia specialiştii. Acelaşi studiu mai arată că şi compania Papalito foloseşte aditivii alimentari în produse, astfel că muştarul cu hrean cu îndulcitori şi cel iute cu îndulcitori care aparţin acestui brand conţin şapte E-uri. Cel mai puţin nociv pare să fie muştarul Benita produs de Kaufland, cu zero aditivi alimentari.

Zahărul, omniprezent în muştar

„Cercetarea a demonstrat că există o cantitate mai mare de aditivi sau conservanţi, dar şi multe zaharuri în produsele mai ieftine. Trebuie să avem mare grijă când îl cumpărăm”, a completat Mierlea.

De asemenea, conţinutul de boabe sau făină de muştar variază între 15% şi 30%. Concret, doar 13,79% din produsele incluse în studiu au în conţinut boabe de făină şi de muştar de 20%, în timp ce 3,44% din produse au în conţinut 23,5%. Tototdată, gramajul produselor studiate variază între 150 – 500 grame, iar 72.41% din aceste produse au menţionat pe etichetă valoarea nutriţională.

E-urile din ketchup şi berea cu fructe

Studiul privind numărul de E-uri din muştarul comercializat pe piaţa din România nu este primul de acest gen. Recent, specialiştii de la ANPCPPS au dat publicităţii alte două cercetări „de sezon”. În urma unei analize s-a demonstrat că ketchup-ul este o bombă calorică cu multe E-uri. Dacă cel mai inofensiv sos are un singur E, anumite produse au 9 astfel de aditivi în compoziţie. În acelaşi timp, berea cu fructe este şi ea plină de E-uri şi are între unu şi 12 aditivi alimentari.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite