Marius Savu, preşedintele ANM: Toate dosarele privind medicamentele pentru noua listă de compensate au fost evaluate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toate dosarele privind medicamentele propuse să intre pe lista de compensate şi gratuite au fost evaluate. Unele dintre ele au intrat necondiţionat pe listă, potrivit medicului Marius Savu, preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului (ANM).

Marius Savu a precizat că dacă unele medicamente au intrat necondiţionat pe listă, altele vor intra condiţionat de acordul cost-volum, fie nu se vor califica deloc.

„La prima etapă am aşteptat contestaţiile, astfel încât să finalizăm lista medicamentelor care intră necondiţionat. În urma contestaţiilor, probabil că vor fi undeva la 15 molecule, iar celelalte vor fi publicate imediat după ce ordonanţa referitoare la acordurile cost-volum va fi şi ea publicată”, a declarat preşedintele ANM, citat de Mediafax.

Potrivit acestuia, acordurile cost-volum vor schimba modul de prescriere al medicamentelor, dar şi modul în care sunt monitorizaţi pacienţii care sunt trataţi.

Compensare de 20% pentru medicamentele utile

Marius Savu a vorbit şi despre introducerea „compensării de 20%” pentru medicamentele care, „deşi nu salvează vieţi, îmbunătăţesc tratamentele oamenilor”.

„În propunerea iniţială voiam să excludem şi în România toate medicamentele care nu mai îndeplineau anumite criterii internaţionale. În urma dezbaterilor publice şi a input-urilor venite de la medicii din sistem, anumite medicamente transmise de noi comisiilor de specialitate pentru excludere îşi mai găsesc un rol şi în concluzie am gândit o variantă de a da un nou palier de compensare de 20% pentru aceste medicamente care nu salvează vieţi dar îmbunătăţesc tratamentele oamenilor”, a explicat Marius Savu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite