Concurenţă acerbă între cei care îşi doresc un post de conducere. Doar 57 de companii oferă poziţii de manageri pentru 17.000 de candidaţi înscrişi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Personele care îşi doresc un post de conducere în România sunt nevoite să facă faţă unei competiţii acerbe, arată datele BestJobs.ro. Concret, peste 17.000 de candidaţi înscrişi pe platforma online, care au experienţă în management, îşi doresc să obţină o astfel de funcţie, în condiţiile în care doar 57 de companii sunt dispuse să scoată la concurs poziţii de top.

Cei care isi doresc un post de conducere in Romania trebuie anul acesta sa faca fata unei concurente acerbe, in contextul in care 17.000 de candidati inscrisi pe site-ul BestJobs.ro au experienta in management sau isi doresc o astfel de functie, in timp ce doar 57 de companii sunt dispuse sa scoata la concurs pozitii de top.

Astfel, în ianuarie 2014 se numără nu mai puţin de 300 de candidaţi pentru un post de „Manager”, situaţie asemănătoare şi în cazul altor poziţii de leadership, cum ar fi cea de „Director general” sau „Project Manager”. Pentru poziţia din urmă sunt 33 de candidaţi pe un loc, arată statisticile BestJobs.ro.

Ba mai mult, cei care doresc o funcţie de top în vânzări, de tipul „Sales Manager”, au şanse mai mari să se angajeze în perioada ce urmează. Astfel, pentru poziţia de sales manager sunt 29 de candidaţi pentru un post. Asta deşi domeniul vânzărilor continuă şi anul acesta să fie unul dintre cele mai prolifice, alături de sectorul IT/Telecom.

„Nu numai pentru poziţiile de top concurenţa este foarte mare. Peste 13.500 de candidaţi înscrişi pe BestJobs.ro îşi caută un job în învăţământ, însă pentru ei sunt doar cinci angajatori disponibili, ceea ce creşte competiţia la aproape 3.000 de candidaţi pentru un loc”, susţin reprezentanţii platformei de recrutare online.

Totodată, cei care îşi caută un loc de muncă în domeniul administrativ, de tipul „Asistent manager” sau „Secretara” vor trebui să le demonstreze angajatorilor că au mai multe atuuri decât restul competitorilor. Pentru atenţia celor 1.500 de companii angajatoare se luptă 40.000 de asistenţi manageri, în timp ce 1.400 de angajatori caută secretara perfectă printre cele aproape 34.000 de CV-uri înscrise.

Concurenţă mare şi pentru cei aflaţi la început de carieră

Concurenţa acerbă se poate găsi, însă, chiar şi pe anumite joburi entry level sau chiar care nu sunt plătite. Pe funcţia de operator se luptă 12.600 candidaţi pentru 19 joburi, deci mai bine de 600 de candidaţi pentru o oferta de muncă. Surprinzator este raportul pe CV-urile celor înscrişi ca „voluntar”, unde sunt 8.800 de candidaţi şi 6 angajatori.

„Companiile şi-au schimbat preferinţele. Ne aliniem, încet-încet, la ceea ce se întâmplă în Occident, unde managerii au de obicei între 45 şi 50 de ani.  Acum cinci sau zece ani, situaţia era cu totul alta, aceste persoane nici măcar nu erau luate în calcul”, a explicat George Butunoiu, cel care a înfiinţat prima firmă de recrutare de manageri de la noi din ţară.

În opinia acestuia, nu vârsta e motivul pentru care persoanele trecute de 40 de ani nu-şi găsesc un loc de muncă.

„Nu reuşesc să se adapteze la piaţa muncii. Asta este problema. Trebuie să găsească o potrivire între ceea ce vor şi ceea ce oferă piaţa. Profilul candidatului este o combinaţie de educaţie, experienţă, profil personal şi vârstă, iar vârsta este un element cheie. Pentru fiecare job există un profil ideal, iar cei care nu îşi pot da seama singuri ce ar trebui să facă, pot să apeleze la consultanţi care să le spună ce e realist şi ce nu e realist să caute pe piaţa muncii”, a conchis Butunoiu.

600.000 de candidaţi de pe BestJobs, trecuţi de 35 de ani

Aproape 600.000 de candidaţi înscrişi pe BestJobs.ro au trecut de 35 de ani, din care 23% au experienţă în Inginerie, 22% în Vânzari, iar 21% s-au specializat ca muncitori sau tehnicieni, arată statisticile portatului. Cei mai mulţi dintre aceştia, adică aproape 24%, au absolvit liceul sau o şcoala profesională, în timp ce 10% au diplomă de facultate şi alţi 12% au absolvit chiar şi un program de master.

De asemenea, 37% din candidaţii trecuţi de 35 de ani inscrişi pe BestJobs.ro au între 10 şi 20 de ani de experienţă, iar 20% au chiar şi peste 20 de ani de activitate în câmpul muncii. În ceea ce priveşte împărţirea pe sexe, 55% sunt barbaţi şi 45% femei.

Peste 50% din aceştia vorbesc limba engleză, pe locul doi fiind limba franceză, cunoscută de 21% din candidaţii menţionati mai sus. Totodată, 63% din aceştia posedă carnet de conducere.

Pe aceeaşi temă:

Pricopie: noul top al universităţilor româneşti, finalizat la 1 septembrie 2014

Ministrul delegat pentru învăţământul superior, Mihnea Costoiu, a declarat vineri, la Consiliul Naţional al Rectorilor de la Suceava, că până la sfârşitul anului se vor stabili criteriile care vor sta la baza noii proceduri de evaluare şi clasificare a universităţilor, între care activitatea de cercetare şi capacitatea de internaţionalizare. Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, vrea ca până pe 1 septembrie 2014 să fie gata noul top autohton.

ADMITERE 2013 Facultăţile ar putea primi bani de la stat în funcţie de câţi angajaţi scot pe piaţă

Mii de locuri au rămas neocupate în universităţile din ţară şi vor fi reportatepentru sesiunea de admitere din toamnă. Oficialii din Învăţământ anunţă că în viitor se gândesc să finanţeze universităţile în funcţie de câţi absolvenţi îşi vor găsi de lucru.

Cifra de şcolarizare a universităţilor va fi alocată, de la anul, în funcţie de numărul studenţilor înmatriculaţi

Cifra de şcolarizare a universităţilor pentru anul viitor, 2013-2014, va fi alocată, pentru prima dată, în funcţie de numărul studenţilor înamtriculaţi în anul academic în curs, a anunţat vineri, la Congresul Educaţiei, ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Mihnea Costoiu. Rectorii susţin măsura, mizând pe ideea de a finanţa specializări cerute pe piaţa muncii.

VIDEO Ministrul Mihnea Costoiu: „Vrem să reducem numărul specializărilor care nu mai au căutare pe piaţa muncii“

Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior Mihnea Costoiu a declarat marţi, la Adevărul Live, că de la anul admiterea la facultate se va face cel mai probabil doar pe baza examenului de admitere şi a mediei de la Bac şi specializările care nu mai sunt căutate nici de tineri, nici de piaţa muncii ar putea fi scoase din oferta universitară. Iar angajabilitatea absolvenţilor şi sportul vor intra pe lista criteriilor de finanţare a universităţilor.

Ministrul Costoiu: şase universităţi autorizate nu mai pot organiza admitere, iar 183 de specializări ar putea fi lichidate

Şase instituţii de învăţământ superior autorizate să funcţioneze provizoriu nu vor mai putea organiza admitere, începând cu anul 2013-2014, pentru că nu au solicitat evaluare la termen şi au mai multe nereguli, a declarat ministrul pentru Învăţământ Superior, Mihnea Costoiu. Alte 183 de specializări din 37 de universităţi riscă lichidarea pentru că nu au trecut de testul Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite