Locuri de muncă în companii de top pentru tineri. Specialist în recrutare: „Mă uit pe un CV între 6 şi 8 secunde!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Târgul Angajatori de Top de anul acesta a reuşit să stârnească interesul a peste 12.000 de persoane în doar două zile. Asta pentru că ofertele companiilor, în mare parte multinaţionale, s-au adresat nu doar tinerilor absolvenţi de studii universitare, ci şi persoanelor care aveau deja experienţă în câmpul muncii.

Sâmbătă, la primele ore ale dimineţii, mii de tineri, dar şi persoane trecute de 40 de ani au trecut pragul târgului de carieră Angajatori de Top din Capitală. Înarmaţi cu CV-uri, vizitatorii au verificat cu atenţie oferta celor peste 100 de companii care şi-au anunţat prezenţa la eveniment. Faţă de anii trecuţi, la ediţia din această toamnă au fost puse la dispoziţia candidaţilor multe locuri de muncă în domeniul IT, în zona de outsourcing (externalizare a serviciilor, n.red.), dar mai ales în zona de inginerie.

„Am observat, ca tendinţă, un interes crescut al companiilor pentru evenimentul nostru. Ideea este că aproximativ un sfert din poziţii sunt ocupate în urma târgului din Bucureşti. În orice caz, am remarcat că sunt destule poziţii deschise, îndeosebi în cadrul companiilor de IT, inginerie şi outsourcing. Sunt joburi disponibile pentru persoane care vor să lucreze în departamente precum financiar, resurse umane sau relaţii cu clienţii”, a explicat Delia Moreanu, organizatorul evenimentului.

Reconversia profesională - soluţia de avarie pentru cei cu experienţă

Maria şi Andreea lucrează în domeniul bancar de mai bine de 10 ani. Ambele vor să îşi schimbe, însă, sfera de activitate. Au venit împreună la târgul de carieră. Susţin că stresul este principalul motiv pentru care vor să facă această reconversie profesională.

„Oferta este interesantă. Problema este că dacă ai prea puţină experienţă nu este bine. Dacă ai prea multă experienţă nu e bine nici aşa. Eu îmi doresc o schimbare şi aş vrea să lucrez în domeniul relaţiilor cu clienţii. Din păcate, angajatorii nu au fost foarte deschişi”, a precizat, dezamăgită, Maria.

Pe de altă parte, Andreea mărturiseşte că, în ciuda faptului lucrează într-o bancă de 10 ani, ar fi dispusă să primească un salariu mai mic şi o poziţie de entry-level. „Chiar dacă eu sunt dispusă să merg la ei pe bani puţini, angajatorii cu care am stat de vorbă spun că nu aş fi motivată având în vedere faptul că am experienţă de peste 10 ani în muncă”, a completat femeia.

Cele mai frecvente greşeli din CV-urile românilor

În opinia lui Gabriel Chicioreanu, specialist în recrutare, o persoană cu peste cinci ani de experienţă într-un anumit domeniu nu ar trebui să lucreze pe o poziţie de începător într-un alt domeniu. Recruiterul spune că îi ia între şase şi opt secunde să „scaneze” CV-ul unui potenţial candidat. Astfel, continuă specialistul, din cele 100 de candidaturi depuse, ramân doar 20, iar din acestea, doar trei sau patru ajung să fie propuse departamentului care are nevoie de angajaţi.

„Cel mai adesea, CV-urile conţin informaţii foarte generale şi nu sunt construite pentru un anumit job. Prin urmare, e important ca atunci când ajungi acasă să retrimiţi CV-ul, completat în funcţie de cerinţele angajatorului”, a explicat Chicioreanu, adăugând că ar trebui să existe o mai bună corelaţie între specializările care se fac la anumite facultăţi şi ceea ce se oferă pe piaţa muncii la ora actuală.

„Sunt foarte multe locuri de muncă pe relaţii cu clienţii, în inginerie şi în IT, acesta e trendul în momentul de faţă”, a completat specialistul în recrutare.

„Un singur angajator m-ar accepta ca inginer fără experienţă”

Vlad a absolvit recent o facultate cu profil tehnic din Bucureşti. A venit la târg în speranţa că îşi va găsi un loc de muncă, însă o singură companie a acceptat să îi ia CV-ul şi să-l introducă în baza de date. „Cred că am găsit un singur angajator care m-ar accepta ca inginer fără experienţă în domeniu”, a spus tânărul.

În tineri îşi pun însă baza reprezentanţii unei companii din industria grea, care face echipament petrolier. „De principiu, căutăm persoane cu experienţă, dar sunt foarte greu de găsit, în special pentru posturile de inginer proiectare echipamente petroliere. În consecinţă, decidem să luăm tineri pe care să îi creştem în companie”, a explicat Mircea Rusu, manager de recrutare la Cameron Romania.

„Aceşti tineri trebuie să aibă, totuşi, cunoştinţe de bază de inginerie, acel bun simţ tehnic ingineresc, de la care să plecăm. Apoi, îi putem modela, mai ales că cei selectaţi trec printr-un program intensiv de training tehnic, dar şi de abilităţi de comunicare”, a completat Rusu, adăugând că pe la standul firmei au trecut peste 1.500 de persoane în cele două zile de târg.

Pe aceeaşi temă:

Peste 3.400 de oportunităţi de carieră deschise la târgul Angajatori de Top Bucureşti

Angajatorii nu văd cu ochi buni creşterea salariului minim. Presiunea costurilor cu forţa de muncă este prea mare şi ar putea recurge la disponibilizări

Ministrul Muncii: salariul minim brut va creşte de la 900 la 975 de lei din ianuarie

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite