Legea transplantului a fost finalizată. Sorina Pintea: „Programul naţional de transplant va fi reorganizat, acum este ineficient”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, spune că Legea transplantului a fost finalizată, proiectul de act normativ urmând a fi pus în dezbatere publică „în scurt timp”.

„Am finalizat Legea transplantului, am trimis-o la Guvern spre studiu, tehnică legislativă şi toate celelalte. Eu spun că va fi ceva care nu că va revoluţiona transplantul, ci îl va pune exact acolo unde îi este locul. Ministerul Sănătăţii s-a angajat, inclusiv la Guvern, că în luna decembrie va scoate această lege, cât de curând o vom supune dezbaterii publice. O lege pe care am promis-o. Eu v-aş ruga să ne susţinem împreună, cred că nu mai este cazul să vă spun că voi fi în prima linie a donării de organe", a declarat marţi Sorina Pintea, potrivit Agerpres. 

Conform sursei citate, există mai multe centre din ţară în care deşi pacienţii au fost declaraţi în moarte cerebrală nu s-a făcut o prelevare de organe. 

„Asta înseamnă că nu există interes. Ce motivează este foarte greu de explicat. În primul rând, ei sunt cointeresaţi financiar prin Programul Naţional de Transplant. Probabil că le este dificil să abordeze aparţinătorii, dar din informaţiile pe care le am  nici măcar nu îi abordează. Este foarte uşor, ca spital, să primeşti bani pentru declararea morţii cerebrale, să primeşti bani ca şi coordonator judeţean, e adevărat că nu foarte mulţi, şi totuşi să nu se întâmple nimic”, a completat Pintea.

Programul Naţional de Transplant va fi reorganizat

În ceea ce priveşte Programul Naţional de Transplant, oficialul a declarat că el urmează să fie reorganizat, în condiţiile în care acum este considerat a fi „ineficient”. 

Ministrul a precizat că va fi reorganizat Programul Naţional de Transplant, care este utilizat ineficient.

„Nu putem avea transplant fără organe. În momentul când doreşti să accezi la o organizaţie internaţională, ăsta e primul lucru. Există în România Programul Naţional de Transplant. Din păcate, utilizat ineficient pe alocuri”, a conchis Pintea. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite