Legea care permite ca rezidenţiatul să se desfăşoare pe 8 decembrie, promulgată de Iohannis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului. Actul normativ a fost adoptat, marţi, de Camera Deputaţilor în calitate de for decizional.

Legea permite ca examenul de rezidenţiat să se desfăşoare în acest an pe 8 decembrie, stabilind că, în 2019, cifra de şcolarizare este aprobată prin hotărâre a Guvernului, scrie agerpres.ro.

Conform actului normativ, această cifră va fi egală cu numărul absolvenţilor de medicină cu diplomă de licenţă. Ministerul Finanţelor Publice asigură resursele financiare necesare şcolarizării prin rezidenţiat la nivelul cifrelor de şcolarizare aprobate.

În forma actuală a legii, cifra de şcolarizare se aprobă anual prin ordin comun al ministrului Sănătăţii şi al ministrului Educaţiei. Cifra de şcolarizare va fi cel puţin egală cu numărul absolvenţilor de medicină generală, farmacie şi medicină dentară.

Pentru anul 2019, prin derogare, concursul naţional pentru admiterea în rezidenţiatul pe locuri şi pe posturi se organizează în temeiul unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului Sănătăţii.

Legea prevede că spitalele pot să facă de acum încolo pregătirea rezidenţilor, degrevând universităţile de numărul mare de rezidenţi existenţi.

O altă prevedere stipulează că după promovarea examenului şi după expirarea stagiului minim aferent specialităţii, ministrul Sănătăţii confirmă prin ordin titlul de medic specialist, de medic dentist specialist sau de farmacist specialist, după caz, în cel mult 30 zile lucrătoare de la ultima zi a sesiunii de examene organizată pentru specialitatea respectivă.

Ministerul Sănătăţii capătă atribuţii sportie

Deputaţii au adoptat modificarea legii de organizare a examenului de rezidenţiat într-o formă sensibil diferită de cea decisă de Senat, în mare parte ca răspuns la solicitările mai multor asociaţii studenţeşti. Mai exact, organizarea concursului de admitere în rezidenţiat se va realiza de acum exclusiv de ministerul Sănătăţii, fiind eliminată complet necesitatea colaborării cu ministerul Educaţiei. Mai mult, ministerul Sănătăţii rămâne unica instituţie care decide metodologia examenului, urmând să încheie acorduri cu fiecare centru universitar în care se desfăşoară examenul. 

Ministerul Educaţiei dispare şi din procesul de decidere a cifrei de şcolarizare, care va fi stabilită prin ordinul direct al ministerului Sănătăţii. Mai mult, reglementările adoptate impun creşterea cifrei de şcolarizare – mai exact, cifra de şcolarizare va trebui să fie cel puţin egală cu numărul de locuri reprezentând totalul absolvenţilor de medicină, medicină dentară şi farmacie din promoţia anului în curs. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite