Lefuri întârziate şi mai puţini bani pentru cărţi - Revista presei interne

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa internă de astăzi scrie despre întârzierea salariilor, pierderile înregistrate la vinderea pensiunilor la munte sau locul în topul consumatorilor de ciocolată. Printre alte subiecte, traficul ferociar pe timp de iarna este întârziat, iar mariajul este benefic pentru sănătate

Lefuri întârziate şi mai puţini bani pentru cărţi. Necazurile dascălilor nu s-au încheiat nici la sfârşit de an. Pentru mulţi dintre ei, salariile au întârziat cu două zile, fără să le dea cineva vreo explicaţie. În plus, banii pe care îi primeau până acum pentru a-şi cumpăra cărţi de specialitate s-au împuţinat: vor primi doar 130 de lei în locul celor aproape 420 de lei (100 de euro), prevăzuţi de lege. În două sectoare din Capitală, 5 şi 6, profesorii îşi vor încasa leafa abia astăzi, deşi ziua de plată a fost luni, 14 decembrie. Asta, deoarece edilii au adoptat prea târziu hotărârile de consiliu, scrie Eveniemntul Zilei.

Pensiunile la munte, vândute în pierdere.
Au început construcţia lor atunci când era boom economic. Clienţii pensiunilor de pe Valea Prahovei s-au mai rărit, oferta de pensiuni pentru turişti a crescut, însă ratele la bănci au rămas, ba chiar au crescut. Ca să le acopere, unii patroni de pe Valea Prahovei sau din zona Rucăr-Bran vând pensiunile în pierdere, scrie Cotidianul.

Codaşi la consumul de ciocolată.
Vânzările de ciocolată vor creşte anul acesta doar cu 5%. Producătorii şi importatorii de ciocolată autohtoni speră ca Moş Crăciun să le aducă o creştere a vânzărilor, în condiţiile în care până acum în perioada sărbătorilor se comercializa circa 35% din volumul întregului an. România este codaşă în Europa la consumul de ciocolată pe cap de locuitor care este de numai 1,9 kilograme anual, potrivit unui studiu Euromonitor International. Până şi bulgarii, care la multe capitole sunt în urma noastră, mănâncă mai multă ciocolată decât noi: un vecin de la sud de Dunăre mănâncă, în medie, circa 2,9 kilograme. Şi ungurii sunt peste noi, cu un consum de 3,8 kilograme pe cap de locuitor, scrie Jurnalul Naţional.

Aparatul de 400 de euro, care va întârzia zeci de trenuri.
Traficul feroviar pe timp de iarnă are în România doi mari duşmani: crivăţul care vine de la ruşi şi lipsa încălzitoarelor de macazuri. "În zona de est a ţării bate crivăţul, viscolind puternic zăpada. Din acest motiv se blochează liniile, se rup pantografele locomotivelor sau, şi mai grav, linia de contact. Atât timp cât viscoleşte, degeaba intervii cu utilaje, pentru că zăpada se aşază imediat la loc", a declarat pentru Gândul secretarul general al Asociaţiei Industriei Feroviare din România, Ştefan Roşeanu.

Căsătoria vindecă, divorţul provoacă depresie. Mariajul este benefic pentru sănătate, se arată într-un studiu internaţional, coordonat de cercetători din Noua Zeelandă. Cel puţin în prima perioadă, căsnicia contribuie la scăderea riscului de declanşare a depresiei şi a stării de anxietate. Studiul a fost efectuat pe un eşantion alcătuit din 34.500 de oameni din 15 ţări, a explicat Kate Scott, psiholog la Universitatea Otago din Noua-Zeelanda. “Studiul nostru a demonstrat că relaţiile maritale aduc multe binefaceri sănătăţii mintale a bărbaţilor şi femeilor, iar suferinţele şi perturbaţiile provocate de încheierea unei comuniuni îi fac pe oameni mai vulnerabili în faţa tulburărilor mintale”, susţine Kate Scott, citat de Gardianul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite