Laptopul şi camerele video, interzise românilor care solicită ajutor social

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii care au maşini, laptopuri sau camere video nu vor putea primi ajutoare sociale, stabileşte un proiect de lege propus spre dezbatere publică de Ministerul Muncii, care vrea să impună condiţii mai stricte de acordare a ajutoarelor sociale. În acest sens, a fost întocmită o listă cu bunuri care îi descalifică pe cei care cer ajutor social.

Ministerul Muncii a propus spre dezbatere un proiect de lege care condiţionează acordarea sprijinului financiar de la stat. Actul stabileşte că orice persoană sau familie care deţine un singur bun ce nu este considerat de strict necesitate nu poate primi ajutor social.

Citeşte şi:
Presa spaniolă: "România taie ajutoarele 'burghezilor' cu aparate foto"

În acest sens, oficialii au întocmit o listă cu bunuri permise în cazul celor care solicită venit minim garantat, dar şi o listă cu obiectele care îi descalifică pe cei care cer ajutor social.

Românii care deţin clădiri sau spaţii în afara locuinţei în care trăiesc, case de vacanţe, piscine sau saune nu pot primi venitul minim garantat.

Totodată, laptopurile, camerele video, combinele audio-video, orice fel de autovehicule (inclusiv scutere, motorete sau rulote), iahturile, şalupele sau bărcile cu motor, utilajele pentru prelucrare agricolă şi utilajele pentru mica producţie descalifică solicitantul pentru ajutor social. Nici terenurile intravilane de peste 1.000 de metri pătraţi în zona urbană şi de 2.000 de metri în zona rurală nu permit accesare sprijinului financiar din bugetul social.

Să înceapă număratul găinilor

Restricţiile stipulate în proiectul de lege al Ministerului Muncii condiţionează şi numărul de animale dintr-o gospodărie. Astfel, solicitanţii de ajutor social nu trebuie să deţină mai mult de 3 bovine, 5 porcine, 20 de ovine, 2 cabaline, 50 de iepuri de casă, 15 familii de albine şi 80 de păsări. Crescătorii de melci, struţi, fazani, păuni, păsări sau peşti exotici, nurci, nutrii, prepeliţe, viermi de mătase sau de iazuri de peşte sunt, la rândul lor, excluşi de la ajutoarele sociale.

Atenţie la contul din bancă

Nu vor primi sprijin financiar nici solicitanţii care au "depozite bancare, care cumulate depăşesc ca valoare nivelul venitului minim garantat pentru tipul respectiv de familie, calculat pentru un an de zile", notează proiectul de lege al Ministerului Muncii.

Undă verde pentru maşina de spălat, aspirator şi bicicletă

Pe lista bunurilor permise din actul supus dezbaterii publice sunt incluse locuinţa de domiciliu şi anexele gospodăreşti, maşina de gătit, frigiderul şi congelatorul, maşina de spălat, aspiratorul, televizorul, aparatul de radio, uneltele necesare desfăşurării profesiei, dar şi telefonul fix, mobil şi calculatorul personal.

De asemenea, solicitanţii de ajutor social au voie să aibă o bicicletă şi o barcă fără motor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite