Fermele de legume de la ultimul etaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

New York-ul este cunoscut pentru zgârie-nori, iar unii ecologişti s-au gândit să fructifice acoperişurile acestora cultivând legume. Adevărate „ferme“ au început să apară deasupra clădirilor din New York în urma unei iniţiative legislative a primăriei.

Din Manhattan până în Brooklyn, fermele urbane din New York devin tot mai numeroase. Fie că este vorba de plantaţii pe acoperişuri, de grădini comunitare sau de foste curţi transformate în grădini de zarzavaturi de câţiva patroni de res­taurante, acest fenomen ia amploare.

Acest fapt vine ca urmare a unei iniţiative legislative a municipalităţii, care dorea încă din 2007 să transforme oraşul în campionul american în domeniul dezvoltării durabile, prevăzând înlesniri fiscale pentru cei care amenajează „acoperişuri verzi", relatează agenţia AFP, preluată de Mediafax.

Departamentul Parcurilor din cadrul primăriei experimentează deja 16 tipuri de sisteme ecologice ce ar putea fi amplasate pe acoperişurile şcolilor, spitalelor şi ale altor instituţii publice. „Este vorba de o «reîmbrăcare» a terenurilor cu diverse plante verzi, care protejează acoperişurile, izolează termic imobilele, absorb apa de ploaie şi atrag păsări, fluturi şi albine", a declarat John Robilotti, arhitect peisagist şi coordonator al acestui proiect.

Tomate şi salată verde

Andrew Cote şi Eli Zabar sunt doi newyorkezi fericiţi pentru că au reuşit să transforme acoperişurile unor clădiri în locuri în care îşi pot manifesta pasiunile. Cote, preşedintele Asociaţiei Apicultorilor, a primit autorizaţie de la primărie pentru a-şi amplasa stupii pe acoperiş.

Zabar are un „câmp" de tomate amenajat pe acoperişul unei foste fabrici de oţet, pe care a achiziţionat-o în 1991. „Cultiv aici salată verde, smo­chini, ierburi aromatice, sfeclă, zmeură şi câteva flori", a de­­­­­clarat acesta.

A-ţi face o grădină pe acoperiş nu este însă deloc uşor. Dacă apartamentul sau clădirea este în stadiul de construcţie, va fi mult mai simplu. Dacă nu, depinde de mai mulţi factori, printre care greutatea solului şi a plantelor, accesul la grădină şi la sistemul de irigare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite