Dragnea, toţi banii înapoi!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Raportul preliminar al Comisiei Europene în cazul neregulilor cu fonduri UE arată că, în cazul CJ Teleorman, abaterile sunt atât de grave încât trebuie returnată întreaga sumă destinată asfaltărilor. Inspectorii europeni recomandă statului român anchetă şi corecţie financiară de 100%, adică returnarea a 28 de milioane de euro.

Citiţi şi:

UE ne taie banii  în cazul Dragnea şi baronii

Criteriile preferenţiale de selectare a ofertelor, grăbirea nejustificată a procedurilor de licitaţie şi actele adiţionale la contracte sunt câteva dintre neregulile punctate de specialiştii de la Comisia Europeană (CE). Fie că este vorba despre servicii de consultanţă, fie că este vorba despre construirea propriu-zisă a drumurilor pentru care s-au luat fonduri UE, banii s-au folosit incorect.

Surse guvernamentale susţin că aceste detalii sunt precizate într-o sinteză a neregulilor, precum şi într-o scrisoare de propuneri pentru corectarea acestora.

Blocaj pentru asfaltări

În acest moment, după auditul realizat de inspectorii CE în România, ţara noastră are fonduri de 743 de milioane de euro blocate pe Axa 2 POR. Contractele cu abateri care au dus la această consecinţă sunt înregistrate în principal la CJ Teleorman, dar şi la nivelul consiliilor judeţene Buzău şi Ilfov. Toate au fost semnate pentru asfaltări de drumuri judeţene.

Auditul autorităţilor de la Bruxelles a fost efectuat în perioada 28 martie - 1 aprilie 2011, având ca obiect verificarea următoarelor proiecte: reabilitarea DJ 701 şi DJ 506, al căror beneficiar este Consiliul Judeţean Teleorman, modernizarea sistemului rutier pe DJ 101B, al cărei beneficiar este Consiliul Judeţean Ilfov şi modernizarea infrastructurii de acces la zonele turistice cu poţential demonstrat ale judeţului Buzău, aşa-numitul „drum al vinului", al cărei beneficiar este Consiliul Judeţean Buzău.

La Teleorman, licitaţia pentru DJ 701 a fost contestată pentru criteriile de selectare a ofertelor, şi anume pentru faptul că elementele distinctiv a fost existenţa unei staţii de asfaltare, echipament pe care, din cele şase firme participante, doar SC Tel Drum SA îl avea. O altă licitaţie, cea pentru DJ 506, s-a făcut "nejustificat de repede", cred oficialii europeni.

Potrivit procedurilor europene, în condiţiile în care există aceste semnale negative în legătură cu aceste contracte, România este obligată să rezolve situaţia prin următorii paşi: verificări proprii până la data de 12 august 2011, transmiterea rezultatelor către Comisia Europeană şi propuneri de acţiune. Abia în urma reverificării procedurilor de achiziţie publică pot fi propuse corecţiile financiare de până la 100% din valoarea proiectelor găsite cu deficienţe.

UE: Faceţi anchetă şi cereţi socoteală

Cu alte cuvinte, CJ Teleorman ar urma să returneze banii abia după această serie de măsuri. Dacă nu vor exista contestaţii din partea beneficiarului, finalizarea anchetei şi, implicit, deblocarea fondurilor pe Axa 2 POR ar trebui făcută până la sfârşitul acestui an.

În caz că s-ar tergiversa procedura în România, există posibilitatea şi ca banii cheltuiţi necorespunzător să fie traşi automat din bugetul pe Axa 2. Reprezentanţii Ministerului Dezvoltării au stabilit deja un grafic după care se vor derula controalele. Astfel, în perioada 1-29 iulie, se vor face verificări la organismele intermediare, între 1 şi 5 august va fi luată la întrebări şi autoritatea de management, iar de la 8 august până la 12 august vor fi controale şi la ANRMAP.  Bianca Toma

Bruxelles: Aveţi o problemă cu achiziţiile

Procedura de întrerupere a plăţilor pentru finanţările europene, aplicată recent ţării noastre, este una nouă şi a fost introdusă de Comisia Europeană în ultimul an. Ea a fost aplicată de cel puţin 40 de ori până acum, inclusiv pentru Germania sau Marea Britanie. „Nu putem spune că este o măsură excepţională. În unele cazuri, plăţile au fost reluate după primele termene. Şi în cazul României, totul depinde de autoritităţi", a declarat Ton van Lierop, purtătorul de cuvânt al Comisarului pentru politici regionale.

124 de contracte intră la verificat

Comisia Europeană vorbeşte în raportul preliminar în cazul neregulilor cu fonduri UE despre deficienţele din sistemul de achiziţii publice folosite în adjudecarea contractelor de lucrări în cadrul Axei 2 a Programului Operaţional Regio. Specialiştii europeni se referă la utilizarea unor criterii de selecţie discriminatorii de către autorităţile contractante în selecţia constructorilor. De asemenea, ei vorbesc despre folosirea nejustificată a procedurii accelerate la licitaţiile din judeţele Teleorman, Buzău şi Ilfov, precum şi despre lucrări suplimentare contractate ca lucrări similare. Comisia Europeană a propus autorităţilor române să verifice toate contractele de lucrări încheiate de beneficiarii Axei 2, adică 124 de contracte de lucrări adjudecate.

Buzăul şi Ilfovul, în aceeaşi oală

Un alt contract care ridică întrebări inspectorilor europeni a fost semnat de şeful CJ Buzău, Victor Mocanu (PSD). Este vorba despre „Modernizarea infrastructurii de acces la zonele turistice cu potenţial demonstrat ale judeţului Buzău-Drumul Vinului", finanţată cu 16,7 milioane de euro de la UE. Licitaţia a fost câştigată de consorţiul Sorocam - Colas, din Bucureşti, care a oferit cel mai mic preţ.

Constructorul ar fi trebuit să refacă drumul cu criblură rezultată din concasarea pietrei de carieră necesară betoanelor asfaltice. În loc de acest material, constructorul a cerut, în scris, printr-o dispoziţie de şantier, permisiunea de la CJ să facă compoziţia asfaltică pe bază de piatră de râu.

„A fost un audit înainte de Paşte, a durat două zile, dar nu ne-a găsit cu nicio neregulă", le-a declarat Victor Mocanu jurnaliştilor de la „Adevărul de Seară".

Pentru aceste inginerii financiare, Comisia Europeană a descoperit că ar fi existat şi neconcordanţă cu termenele contractuale în cazul unui contract pe servicii de audit cu firmele Elite Counsulting SRL şi Staff Expert SRL. În consecinţă, oficialii europeni îi recomandă României să ia măsuri, în caz contrar beneficiarul fondurilor riscând o corecţie financiară tot de 100%.

Ilfovul este şi el prins în raportul preliminar venit de la Comisia Europeană, tot cu nereguli la contracte pentru asfaltare. Este vorba despre acte adiţionale nejustificate, însă preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, Cristache Rădulescu (PDL), nu a putut fi contactat până la închiderea ediţiei pentru a ne da explicaţii legate de acestea.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite