Doi miniştri francezi vin în România să discute despre problema ţiganilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valls nu înţelege de ce în România nu există metode bune de integrare a romilor FOTO Reuters
Valls nu înţelege de ce în România nu există metode bune de integrare a romilor FOTO Reuters

Ministrul de Interne al Franţei, Manuel Valls, face apel la autorităţile din România şi din Bulgaria „să încerce să integreze minorităţile de romi“, în contextul în care noul guvern de la Paris se luptă cu problema romilor  imigranţi din Franţa.

Vreau să înţeleg de ce nu se introduc metode mai bune de integrare a romilor“, a declarat Valls pentru postul de radio Europa 1.

Valls a adăugat că va vizita România şi Bulgaria, împreună cu ministrul francez al Afacerilor Europene, Bernard Cazeneuve, la mijocul lunii septembrie. Anunţul său a coincis cu demolarea  unei tabere improvizate în suburbia Evry din Paris, în care trăiau 70 de romi.

Romii prezenţi în Franţa provin în principal din România şi din Bulgaria, ţări acuzate de discriminare împotriva minorităţii, de către grupurile miliante pentru drepturile omului.

Aproximativ 20.000 de imigranţi romi din Franţa trăiesc în tabere improvizate la marginea oraşului, reprezentând o provocare pentru guvernul socialist proaspăt format de preşedintele Francois Hollande, care se străduieşte să găsească o alternativă la politica evacuărilor periodice, din timpul fostului preşedinte conservator Nicolas Sarkozy. Măsurile fostului lider francez au ofensat mulţi oameni din Franţa şi au atras critici din toată Europa.

Chiar dacă a abordat o metodă mai umană, Valls a autorizat mai multe raiduri în taberele de lângă Paris, Lyon sau Lille, spunând că trebuie să fie desfiinţate din motive sanitare.

Prim ministrul Jean-Marc Ayrault a promis, la jumătatea lunii august, că va elimina restricţiile de muncă pentru romi, care se supravieţuiesc din cerşit şi, în multe cazuri, furt.

Valls a declarat că va continua să desfiinţeze taberele de ţigani, dar că va oferi alternative pentru a-i adăposti.

În acest moment nu avem nicio soluţie. Se vor întoarce în stradă la cerşit“, a declarat, însă, Serge Guichard, un activist solidar al romilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite