De ce ziarele au nevoie de cititori inteligenţi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Celebra cugetare  a „caţavencilor“ – „cititorii noştri sunt mai inteligenţi decât ai lor“ - a primit zilele trecute şi o binemeritată confirmare juridică internaţională. Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis că site-urile publicaţiilor sunt responsabile legal pentru comentariile lăsate de utilizatori.

În goana după cititori şi comentatori cele mai multe publicaţii online au lăsat impresia că spaţiul care urmează unui articol publicat în mediul virtual este un tărâm al nimănui, un câmp de război fără reguli pentru care nimeni nu trebuie să-şi asume responsabilitatea.

În multe cazuri, locul dedicat comentariilor cititorilor este  o zonă infectă, un spaţiu irespirabil al ideilor bolnave unde se întâlnesc anonimii rasişti cu cei antisemiţi, războinicii singuratici cu „postacii“ de partid, un maidan în care se întrec în creativitate cei care inventează înjurături cu alţii care născocesc biografii false şi întâmplări aiuritoare. Avem şi mari ziarişti care se plâng de felul în care cititorii creează o hazna în subsolul creaţiilor lor dar nu fac nimic pentru a civiliza acel spaţiu, doar îl înjură devenind şi ei parte a haznalei.

Pentru cei responsabili de ziarele virtuale este comod să spună că ce este în afara articolului, în subsolul acestuia, nu aparţine publicaţiei. Este comod şi ipocrit să nu „moderezi“ un spaţiu care îţi aparţine dar încerci să arunci responsabilitatea în cârca unor anonimi.

Adevărul.ro a luat acum un an o decizie care, la început, a părut sinucigaşă. Moderarea manuală a tuturor comentariilor şi neaprobarea celor care nu sunt la subiect, care aduc atingere libertăţii altor persoane, calomniilor şi jignirilor. În acelaşi timp cititorii care au dovedit că înţeleg pe deplin cum arată civilizaţia dezbaterii au primit numele de „supercomentator“ sau „ambasador“, şi drepturi mai mari în site. Am descurajat şi anonimitatea, îndemnând cititorii să scrie comentariile cu numele real. De ce spun că spun că a fost o idee întâmpinată cu scepticism? Renunţând la aprobarea atacurilor la persoană, jignirilor şi calomniilor numărul de comentatori a scăzut, la începutul acestui experiment, dramatic. Mulţi dintre cei care intrau pe site-ul ziarului Adevărul doar pentru acest tip de postări au plecat de tot văzând că nu mai sunt aprobate toate ideile care nu respectă drepturile celorlalţi. Iată că după un an de zile constatăm, cu bucurie, că experimentul a reuşit. Găsim de multe ori comentarii cu mai mult miez decât articolele iar numărul lor este impresionant în ultima vreme.

Văzând decizia CEDO de vinerea trecută care condamnă un site din Estonia pentru că nu a luat măsuri pentru îndepărtarea comentariilor ofensatoare, bazându-se doar pe sistemul automat de filtrare a unor termeni vulgari, găsim că decizia luată de Adevărul este cea corectă chiar dacă o raritate în România. Aştept cu nerăbdare lupta ziarelor pentru atragerea cititorilor inteligenţi.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite