Cum spun românii că îşi păstrează mintea sănătoasă: cei mai mulţi citesc cărţi, în defavoarea filmelor şi serialelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Surprinzător, românii afirmă că cititul e principalul mod prin care au grijă de sănătatea lor FOTO Adevarul
Surprinzător, românii afirmă că cititul e principalul mod prin care au grijă de sănătatea lor FOTO Adevarul

Nu mai puţin de 90% din români consideră că sănătatea mentală este la fel de importantă ca şi cea fizică, arată un studiu recent, derulat de Medlife. Concret, cei mai mulţi dintre concetăţenii români (39%) afirmă că cititul cărţilor este principalul mod prin care au grijă de sănătatea lor psihică, la mică distanţă (36%) urmând practicarea sportului şi odihna prin somn (15%).

Surprinzător, vizionarea filmelor şi serialelor a fost una dintre opţiunile cel mai puţin menţionate. Mai precis, doar 1% din respondenţi au declarat că acestea îi ajută să îşi îngrijească sănătatea mentală.

Totuşi, studiul arată că 61% din români încearcă să profite de orice ocazie pentru a se relaxa şi 44% caută să evite situaţiile stresante. Pe de altă parte, ponderea celor care se preocupă activ de starea lor de sănătate mentală este ceva mai ridicată: 48% caută un echilibru între viaţa profesională şi cea personală şi 43% îşi rezervă timp pentru cultivarea propriilor pasiuni. Doar 28% încearcă să doarmă mai mult, în timp ce aproape unul din zece conaţionali nu face nimic pentru a-şi proteja sănătatea psihică.

Cititul, un antrenament mental

În ceea ce priveşte modurile practice în care românii se preocupă de îngrijirea stării de sănătate mentală, cititul ocupă, oarecum surprinzător, primul loc, fiind urmat de practicarea sportului (36%). Pe de altă parte, cercetarea a relevat cu claritate o altă surpriză majoră: faptul că vizionarea filmelor şi a serialelor nu se numără printre modalităţile în care oamenii se îngrijesc să aibă o minte sănătoasă. ca o concluzie preliminară, este posibil ca efortul implicat de actul lecturii să îi determine pe oameni să considere cititul drept un fel de „antrenament” mental, cu rol de suport în menţinerea sănătăţii psihice. 

În altă ordine de idei, datele obţinute confirmă tiparele deja ştiute ale consumului de carte din România. Conaţionalii noştri citesc moderat – un român din trei citeşte cel mult o carte pe lună, în vreme ce doar 18% citesc mai mult, deşi majoritatea consideră că lectura le dezvoltă memoria şi imaginaţia (65%), îi ajută să-şi menţină mintea în formă (60%), să se relaxeze (68%) sau să evadeze din cotidian (52%).

Uită de griji atunci când citesc  

Şapte din 10 români uită de griji când citesc o carte de plăcere, iar 56% dintre respondenţi simt că gândesc mai limpede. Momentele zilei pe care românii le dedică cititului sunt variate: majoritatea (27%) citesc în weekenduri şi 18% seara, în timp ce doar 18% citesc în vacanţe şi chiar mai puţini, în jur de 8%, pe drum spre birou, conform aceluiaşi studiu. În plus, românii preferă cărţile tipărite în locul celor electronice, citite pe dispozitive digitale de tip e-reader sau pe telefon (65% vs. 27%). 

Deşi sunt conştienţi de beneficiile cititului şi consideră că lectura le menţine mintea în formă, 3 din 10 români nu mai ştiu când au intrat ultima dată într-o bibliotecă, în timp ce 2 din 10 români au vizitat o bibliotecă acum mai bine de 10 ani. 

Pornind de la statisticile descurajante referitoare la cât de puţin citesc românii şi cât de rar vizitează biblioteci, o clinică medicală din Bucureşti a amenajat biblioteci la intrarea în cabinetele medicale, pentru a atrage atenţia asupra importanţei cititului pentru echilibrul nostru mental.

Conform studiilor realizate la nivel european, România se află pe ultimul loc din UE în ceea ce priveşte lectura, iar iniţiativa dotării cabinetelor medicale cu cărţi a venit ca răspuns la nevoia de a le aduce aminte românilor că lectura este benefică şi necesară. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite