Cum se pregăteşte România pentru vârful pandemiei. La câte zile suntem de colaps

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Virgil Simonescu
FOTO Inquam Photos / Virgil Simonescu

Preşedintele Iohannis a anunţat că prelungeşte starea de urgenţă cu încă o lună, în contextul în care experţii avertizează că vârful pandemiei va fi atins după Sărbătorile de Paşte, ceea ce creşte riscul unui nou val de îmbolnăviri prin nerespectarea măsurilor de distanţare socială

România a reuşit să evite creşteri accelerate ale numărului de infectări precum în Italia sau Spania, dar încă nu am atins vârful pandemiei şi nu este, deci, momentul să ne relaxăm, a avertizat preşedintele Klaus Iohannis.

„În comparaţie cu alte ţări, creşterea numărului de persoane afectate de epidemie nu a fost aşa mare, cum am observat, de exemplu, în ţări unde avem mulţi români - mă gândesc la Italia, la Spania. Acest lucru, evident, vine din faptul că noi, din timp, am luat măsuri foarte ferme. Însă trebuie să vă avertizez foarte clar: nu este momentul să ne relaxăm. În niciun caz nu este momentul să nu mai respectăm indicaţiile autorităţilor. Toţi experţii ne spun că evoluţia epidemiei în continuare depinde de felul în care respectăm indicaţiile autorităţilor. Dacă nu respectăm indicaţiile autorităţilor, este posibil să ajungem în scenarii cum le-am văzut, din păcate, în ţările pe care tocmai le-am menţionat. Aşadar, este clar: nu suntem încă la vârful epidemiei. În niciun caz nu este momentul să ne relaxăm. Să fim atenţi, să nu fim panicaţi şi să respectăm indicaţiile autorităţilor”, a transmis şeful statului.

Diaspora, invitată iar să nu vină acasă de Paşte

Experţii în Sănătate atrag atenţia că ţara noastră s-ar putea confrunta cu un nou val de îmbolnăviri dacă un număr mare de cetăţeni români va reveni în ţară cu ocazia Sărbătorilor Pascale. „În situaţia în care nu ne-am confruntat cu o explozie de cazuri, aşa cum vedem în Italia sau Spania, cu mii de cazuri zilnice, e foarte important să reuşim să ţinem situaţia sub control. Da, există şansa ca după Paşte, dacă vom avea zeci de mii de români care se vor întoarce în ţară, să vedem o nouă creştere a numărului de cazuri. Cu cât mai multe persoane vor veni acasă, cu atât vor creşte şansele să avem un nou val de cazuri”, a declarat Adriana Pistol, medic epidemiolog şi director general al Institutului Naţional de Sănătate Publică.

De altfel, Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, declara duminică seară că vârful crizei sanitare din ţara noastră ar putea fi atins la mijlocul acestei luni şi că sistemul medical ar putea claca în faţa unui val de îmbolnăviri la fel de mare precum cel din Italia. „Acum, spitalele sunt mai pregătite decât la început. Dacă vrem să spunem că urmează o situaţie similară cu ce a apărut de exemplu în Italia, clar că şi noi putem să fim depăşiţi. Depinde cum apare acest vârf de criză şi cum creşte numărul cazurilor. Până acum, noi am avut o creştere totuşi mai lină decât în alte zone. Dar dacă avem o creştere bruscă, e posibil să ajungem la depăşirea capacităţii”, a precizat acesta. 

La rândul lui, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a spus că în condiţiile respectării restricţiilor impuse de autorităţi, abia de la jumătatea lunii mai ne putem aştepta la o scădere a numărului de cazuri. „Noi trebuie să ne gândim la un vârf care merge până la 10.000 de cazuri adunate de la începutul pandemiei până la 1 iunie, urmând ca, odată cu a doua jumătate a lunii mai, să vedem o scădere progresivă a numărului de cazuri noi, iar cazurile vindecate să crească”, a precizat oficialul.

Scădere dramatică a numărului românilor care vin în ţară

Între timp, autorităţile au anunţat luni o scădere dramatică, cu până la 90%, a traficului de înregistrat la frontierele României. Astfel, dacă în mod normal în această perioadă ar fi trecut frontiera României peste 150.000 de persoane, acum această cifră a ajuns la 20.000. „Per ansamblu, traficul persoanelor la punctele de frontieră este mult mai scăzut în această perioadă. Dacă în aceeaşi perioadă a anului trecut, sau chiar înainte de această criză, traficul se ridica la circa 150.000-170.000 de persoane zilnic, astăzi avem puţin peste 20.000”, a precizat Alexandra Glăvan, subcomisar de poliţie în cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră Române. Astfel, potrivit datelor oficiale ale Poliţiei de Frontieră, luni au trecut graniţa doar 20.200 de persoane, dintre care doar 12.300 au intrat în ţara noastră. Cu o zi înainte, numărul total era de 22.700, iar sâmbătă fuseseră înregistrate 25.000 de persoane. Spre comparaţie, anul trecut, în aceeaşi perioadă, într-o singură zi, au traversat graniţa 148.200 de persoane. 

Reamintim că, săptămâna trecută, autorităţile de la Bucureşti au mărit semnificativ lista ţărilor aflate pe „zona roşie”, pentru care este necesară carantina instituţionalizată timp de 14 zile. Acestea sunt: Austria, Belgia, Elveţia, Italia, Franţa, Germania, Spania, Iran, Marea Britanie, Olanda, SUA şi Turcia. Oficialii Poliţiei de Frontieră au dat asigurări că nu există posibilitatea ca cetăţenii să ascundă ţara de provenienţă prin utilizarea zborurilor cu escală. „Pentru toţi cetăţenii care sosesc pe rute aeriene se fac verificări. Este imposibil să sosească călători din zonele roşii cu zboruri din alte ţări pentru simplul motiv că majoritatea statelor au impus restricţii la aceste zboruri şi nu mai permit intrarea cetăţenilor străini pe teritoriul lor decât pentru tranzit, şi atunci pe culoare dinainte stabilite”, a explicat Alexandra Glăvan.

„În acest moment, în ceea ce priveşte numărul de cazuri, suntem la 21 de zile de colaps, iar în ceea ce priveşte cazurile grave, suntem doar la 14. Iar prin colaps înţelegem atingerea capacităţii maxime a sistemului medical din România.“   Gabriel Diaconu Psihiatru

Sărbătorile de Paşte vor reprezenta un moment-cheie

Experţii cred că de măsura în care atât românii de peste hotare, dar şi cei din ţară vor alege să respecte restricţiile impuse de către autorităţi în perioada Sărbătorilor de Paşte depinde controlul epidemiei noului coronavirus în ţara noastră. Aceştia avertizează că zilele de sărbătoare ne vor prinde în vârful epidemiei şi nu ne vom permite să nu respectăm măsurile de distanţare socială. „În acest moment, în ceea ce priveşte numărul de cazuri, suntem la 21 de zile de colaps, iar în ceea ce priveşte cazurile grave, suntem doar la 14. Iar prin colaps înţelegem atingerea capacităţii maxime a sistemului medical din România. Dacă numărul cazurilor grave îşi continuă evoluţia în acelaşi ritm, vom ajunge la 600 la finalul acestei săptămâni şi la 2.000 la finalul săptămânii următoare. Adică exact în zilele de Paşte. Şi asta când România are 1.600 de ventilatoare. Va fi imperativ pentru stăvilirea unei furtuni epidemiologice ca în acele zile să stăm acasă. Să nu ne întâlnim cu prietenii, cu familia. Putem să ne gândim doar la numărul de persoane din România care se încadrează la factorii de risc, avem circa 4 milioane de vârstnici peste 50 de ani, 2 milioane de hipertensivi, 500.000 de diabetici, 300.000 cu boli la plămâni. Va trebui să stăm în casă aşa cum a stat poporul evreu când trecea Îngerul Morţii prin Egipt. De ce să te duci în casa părinţilor, a prietenilor şi să le dai sărutul morţii?”, a subliniat Gabriel Diaconu.

În acest context, sociologii sunt de părere că dacă în mediul urban aceste restricţii vor fi în mare respectate, în mediul rural vor exista importante încălcări ale acestora. „Cred că în oraşele mari aceste restricţii vor fi respectate. Vedem deja că foarte multă lume poartă măşti, mănuşi etc. În mediul rural, aceste măsuri însă nu se respectă, din păcate. Există şi un alt stil de viaţă, acolo oamenii stau pe uliţă, socializează. Problema este că aici va exista un număr mare de persoane venite din afara ţării, iar numărul real al cazurilor din România este probabil mult mai mare în condiţiile în care se testează atât de puţin. Cel mai probabil, de Paşte, oamenii de aici se vor întruni în familie, cu prietenii apropiaţi”, este de părere sociologul Vladimir Ionaş.

„Frica, teama, panica, coerciţia ne-au făcut să respectăm aceste măsuri de restricţie. Cred că, în principal, a fost teama de lege, dar şi teama de boală şi să nu-i îmbolnăvim pe cei dragi ne-au făcut mai conştiincioşi.“   Gelu Duminică sociolog

A crescut dramatic numărul cazurilor grave

Ţara noastră a înregistrat luni 193 de cazuri noi de infecţie cu noul coronavirus, ducând bilanţul total al cazurilor la 4.057. Dintre acestea, peste 400 de persoane au fost declarate vindecate şi externate, iar peste 150 şi-au pierdut viaţa. În ceea ce priveşte repartizarea pe judeţe, cele mai multe cazuri se înregistrează în continuare în judeţul Suceava, cu peste 1.200 de cazuri, fiind urmat de Bucureşti, cu 566. După cele două urmează judeţul Timiş, cu 181 de cazuri. Alte judeţe cu peste 100 de cazuri sunt: Arad, cu 157, Braşov, cu 138, Cluj, cu 114, Constanţa, cu 117, Galaţi, cu 119, Hunedoara, cu 138, şi Neamţ, cu 160 de cazuri.

O creştere accentuată se înregistrează în rândul pacienţilor care au nevoie de îngrijire la terapie intensivă, luni numărul acestora ajungând la peste 170, ceea ce reprezintă practic o dublare a acestora în doar trei zile. Experţii în Sănătate subliniază că numărul relativ mic de cazuri noi raportat în ultimele zile nu indică încă faptul că perioada de vârf a trecut. „Practic, au trecut doar două săptămâni de la decretarea stării de urgenţă. Este mult prea devreme să putem vorbi de o platizare a numărului de cazuri. Ce-i drept, se pare că pragul epidemiologic a încetinit dacă ne raportăm la valoarea absolută a numărului de cazuri. Factorul de creştere zilnic s-a atenuat undeva la sub 20%, luni fiind undeva la 5% chiar. Într-o primă fază, acest fapt ar putea să ne bucure, însă pe măsură ce numărul total de cazuri creşte, la un număr limitat de teste efectuate, acest lucru nici nu mai devine relevant. În aceste condiţii, va fi mult mai important de urmărit evoluţia numărului de cazuri care ajung la terapie intensivă. Şi aici vedem o creştere semnificativă, practic se dublează undeva la trei zile. Va trebui să aşteptăm să vedem cum evoluează această cifră în următoarele zile, pentru că vor veni cazuri din urmă, ştim că undeva după 7-8 zile, starea de sănătate a pacienţilor începe să se deterioreze. Această cifră va deveni principalul indicator al evoluţiei epidemiei la noi”, a precizat psihiatrul Gabriel Diaconu.

Mii de amenzi pentru nerespectarea restricţiilor de circulaţie

Autorităţile au anunţat luni că doar în ultimele 24 de ore aproape 10.000 de persoane au fost amendate pentru nerespectarea măsurilor de restricţionare a deplasărilor, cuantumul amenzilor fiind de circa 4 milioane de euro. „Poliţiştii şi jandarmii au depistat, în ultimele de 24 de ore, 9.449 de persoane care nu au respectat măsura privind restricţionarea circulaţiei. Acestora le-au fost aplicate sancţiuni contravenţionale, în valoare de 21.730.979 de lei”, a transmis Grupul de Comunicare Strategică. Potrivit experţilor în Drept, populaţia trebuie să ia în serios aceste amenzi care, prin prisma faptului că ajung la sume importante, ar putea face ca unii să-şi piardă chiar casele. „Chiar dacă statul român nu prea şi-a urmărit interesul în a recupera milioanele de euro în amenzi contravenţionale, situaţia s-ar putea să se schimbe în viitorul apropiat. În primul rând, dacă vorbim de un salariat sau un pensionar, atunci aceştia s-ar putea să se trezească cu o poprire pe conturi din partea ANAF-ului. De ce nu, mai ales că vorbim de sume importante, s-ar putea să se trezească că le sunt scoase la vânzare chiar casele. Iar persoanele care se gândesc că nu au oricum de unde plăti nu ar trebui să ignore aceste amenzi, pentru că ele se pot transforma în muncă în folosul comunităţii, şi chiar cu dosar penal în cazul în care persoana nu doreşte să presteze această muncă”, a explicat avocatul Adrian Cuculis.

De la decretarea stării de urgenţă, nu mai puţin de 315 dosare penale pentru infracţiunea de zădărnicire a combaterii răspândirii bolilor au fost întocmite de către autorităţi.

350 de dosare penale au fost deschise de la începutul crizei pentru săvârşirea infracţiunii de zădărnicire a combaterii bolilor

Măştile textile reduc transmiterea virusului

Ministerul Sănătăţii din România a preluat recomandarea Centrului american pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor (CDC) ca toată lumea să poarte o mască textilă atunci când părăseşte locuinţa, mijloc prin care contribuie la încetinirea răspândirii noului coronavirus. Oficialii subliniază că măştile textile, spre deosebire de cele chirurgicale, nu oferă protecţie purtătorului. „Purtarea de măşti textile poate ajuta la reducerea transmiterii coronavirusului către ceilalţi, dar ele nu oferă protecţie purtătorului. Chiar dacă purtăm mască, trebuie să păstrăm o distanţă de minimum 3 paşi mari faţă de ceilalţi. Ne dezinfectăm/spălăm pe mâini înainte şi după ce ne punem măştile şi nu le atingem când le purtăm. După fiecare purtare, măştile textile trebuie spălate: este suficientă o spălare la maşina de spălat. Astfel de măşti sunt utile în special în locurile unde distanţa fizică este dificil de menţinut: cozi, magazine sau farmacii mici, mijloace de transport aglomerate”, se arată într-un comunicat al Ministerului.

De altfel, duminică seară, Raed Arafat, într-un mesaj postat pe pagina personală de Facebook, a recomandat direct tuturor românilor să nu iasă din casă fără o mască şi a subliniat că cei care nu găsesc încă în comerţ măşti chirurgicale îşi pot confecţiona una. „Luând în considerare modul de răspândire a virusului inclusiv de la persoane infectate, dar asimptomatice, mai multe autorităţi pe plan internaţional au început să recomande purtatul măştii, sau a orice altă formă de material de protecţie pentru nas şi gură, oriunde mergem în spaţiile publice, în mijloacele de transport în comun sau când suntem la întâlnire cu alţii. Dovezile recente arată că acest comportament poate reduce răspândirea virusului care cauzează COVID-19 în comunitate. Aduceţi-vă aminte, nu este nevoie de mască medicală ca să vă protejaţi şi să protejaţi pe alţii... puteţi improviza! Totodată, dacă faceţi acest lucru şi vă confecţionaţi o mască acasă, nu uitaţi să o spălaţi zilnic când va întoarceţi acasă, şi să o călcaţi”, a precizat acesta.

După ce săptămâna trecută autorităţile din judeţele Suceava, Iaşi, Vaslui, şi Galaţi au luat decizia de a face obligatorie purtarea măştilor în spaţiile publice, luni dimineaţa şi autorităţile locale din Maramureş şi Bacău au instituit obligativitatea acestei măsuri.

„Măştile sunt utile în special în locurile unde distanţa fizică este dificil de menţinut: cozi, magazine sau farmacii mici, mijloace de transport aglomerate.“   Ministerul Sănătăţii
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite