Cum cred experţii că putem să oprim asaltul COVID-19 în România. „Ne aşteaptă vremuri grele“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În plină epidemie de COVID-19, România bate record după record cu 614 noi infectări cu SARS-CoV-2 raportate de autorităţile sanitare. Bilanţul de joi vine după ce, cu o zi înainte, au fost descoperite 555 de noi cazuri de COVID-19.

Astfel, în prezent s-a ajuns la 30.789 de infectări cu noul coronavirus soldate cu 1.834 de decese, iar profesorul Emanoil Ceauşu, medic primar Boli Infecţioase şi Tropicale, susţine că trebuie să ne aşteptăm la ce este mai rău dacă nu luăm o serie de măsuri urgente. 

„Populaţia nu pare dispusă să respecte acele reguli simple de distanţare şi de igienă, aşa că ne aşteaptă vremuri grele. Nu se poartă masca şi virusul se răspândeşte cu mare viteză. De altfel, asimptomaticii sunt sursele care «produc» o jumătate din numărul total al noilor infectări, iar acest lucru are loc tocmai din cauza nerespectării acelor reguli simple. Mai grav este că au loc aglomerări de persoane în biserici, iar aici întâlnim şi mulţi oameni în vârstă, care sunt mai sensibili la acest virus. Pentru a stopa asaltul COVID-19, autorităţile trebuie să ia în calcul măsuri similare celor impuse în ţări europene precum Spania şi Germania. Este vorba de carantinarea punctuală, de închiderea unor zone în care se depistează focare. În plus, trebuie continuată campania de conştientizare a populaţiei asupra riscurilor aduse de COVID-19. Asta pentru că fără aportul populaţiei, care trebuie să-şi schimbe conduita, se vor naşte noi şi noi focare la nesfârşit. Repet, ţara nu se poate închide din nou în totalitate, dar punctual, pe zone, chiar şi pe cartiere sau blocuri, aceste metode vor fi foarte eficiente”, a precizat medicul.

Judeţele care se înscriu în tiparul de carantinare

Conform datelor furnizate de Grupul de Comunicare Strategică, în prezent avem patru judeţe în care situaţia pare, oarecum, scăpată de sub control. Cu un număr de 73 de noi cazuri de COVID-19, nici Bucureştiul nu stă prea bine la numărul de infectări, dar aici raportul pozitivări-număr total al populaţiei nu este îngrijorător, deocamdată. Pe locul doi în topul celor mai multe pozitivări este judeţul Dâmboviţa, cu 66 de cazuri noi. Aici, situaţia s-a înrăutăţit în ultimele zile. La precedentul bilanţ, în judeţ fuseseră confirmate 59 de cazuri.

Apoi, un număr ridicat de infectări, 55, a fost înregistrat în Argeş şi în Braşov, judeţe care au depăşit deja pragul de câte 1.000 de cazuri. În fine, în Buzău au fost 43 de cazuri noi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite