CTP, despre haosul de la Nădlac: Autorităţile din România se fac vinovate de zădărnicirea combaterii bolilor

CTP, despre haosul de la Nădlac: Autorităţile din România se fac vinovate de zădărnicirea combaterii bolilor

Cristian Tudor POpescu

Autorităţile din România se fac vinovate de zădărnicirea combaterii bolilor după evenimentele întâmplate la punctul de trecere a frontierei de la Nădlac şi la aeroportul Otopeni, este de părere gazetarul Cristian Tudor Popescu.

Ştiri pe aceeaşi temă

Gazetarul a spus la Digi 24 că autorităţile ar fi trebuit să ia în calcul faptul că românii urmau să se întoarcă în ţară după ridicarea stării de urgenţă. „Cristian Tudor Popescu: Păi, ceea ce am văzut la nivel microsocial, adineaori, în discuţia de dinainte despre cei doi, înseamnă zădărnicirea combaterii bolilor. Asta au încercat cele două persoane să facă. Pentru că dacă ar fi pătruns în acel supermarket fără să fie scanaţi termic şi fără mască, asta făceau. Zădărniceau combaterea bolilor, articol de lege care poate duce la dosar penal. Numai că vedem aceeaşi infracţiune, zădărnicirea combaterii bolilor, la nivelul autorităţilor şi pe o scară uriaşă.
 
Ceea ce am văzut cu câteva zile înainte de Otopeni, de ce s-a întâmplat chiar astăzi la aeroportul Otopeni, ieri şi astăzi, cu oamenii ţinuţi în aeroport ore în şir, cei care doreau să plece în Spania. Cu câteva zile înainte, zeci de mii de oameni au fost siliţi să se înghesuie la barierele de la Nădlac. Dacă, prin absurd, autorităţile le-ar fi dat drumul pur şi simplu să treacă prin graniţă fără niciun fel de protocol, păstrându-l pe cel obişnuit, nu cu protocolul special pentru pandemie, ar fi fost mai puţine cazuri de contaminare decât cele create de autorităţi în felul acesta. Era suficient acolo să fie, eu ştiu, zece oameni care să fie contaminaţi, restul necontaminaţi şi vă daţi seama ce s-a întâmplat. Un om şi spunea, supărat, pe bună dreptate: „Am fost la Londra, m-am ferit de virus şi am ajuns aici să-l iau şi să-l duc acasă la familie”.
 
Cum poţi să spui, să apari după aceea, cum au apărut toate organele abilitate, în cap cu ministrul Vela şi să spui că iei măsuri. Păi cum iei măsuri? De ce nu le-ai luat? Era greu de prevăzut că, în momentul în care se ridică acea carantină, vor veni românii în masă în România?“.
 
Cristian Tudor POpescu spune că aceşti oameni au fost corecţi, au respectat rugămintea chiar, a preşedintelui ţării, să nu vină acasă în aceste două luni. „Au rămas acolo, dar acum s-a ridicat carantina. Cum să nu te aştepţi că se întâmplă asta. De ce nu s-au deschis punctele de frontieră suplimentară care s-au putut deschide la Nădlac II, Vărşand, la Borş? De ce nu s-au deschis în aşteptarea acestor oameni când s-a declarat starea de alertă fără carantina obligatorie. Apoi, cu oamenii de la aeroport. Acelaşi lucru, cum să nu prevezi, când faci legea şi scrii în lege muncitori sezonieri şi cetăţeni străini, adică cetăţeni spanioli în cazul de faţă, să nu prevezi rezidenţii. Păi cred că rezidenţii sunt mai mulţi decât cetăţenii. Eu nu cred că mulţi dintre românii care se duc în Spania la muncă şi stau acolo mai mult timp şi-au luat cetăţenie spaniolă. Cred că cei mai mulţi au rezidenţă, aşa cum spuneau oamenii din aeroport care, în mod evident, nu se duceau în Spania să facă turism, acum, să viziteze Madridul. Se duceau cu treburi, la muncă, fiind rezidenţi acolo. Cum să nu prevezi o asemenea situaţie? Cum să nu pui în lege, dacă ai pus cetăţeni spanioli, să pui şi rezidenţi. Deci, asta ce este?
 
Cine a răspuns? Domnul Buda a răspuns pentru ce s-a întâmplat la Nădlac. Păi, spune ministerul de Interne că a fost o evaluare a domnului Buda, în urma căreia domnul şi-a dat demisia. De fapt, nu şi-a dat demisia ci a ieşit la pensie, în urma evaluării. Păi, primul lucru, n-a mai avut loc o evaluare când a fost demis domnul Buda de la şefia Poliţiei Române în cazul „Caracal”? Atunci nu s-a făcut o evaluare? Că aşa se face când cineva este demis. Acum, de ce altă evaluare mai era nevoie după ce insul s-a constatat că e incapabil în funcţia de şef al Poliţiei Române. Şi, iată că este pedepsit acum domnul acesta Buda, este pedepsit cu pensia. Ştiţi ce v-aş ruga, poate pot colegii să ne spună această informaţie, ce pensie urmează să încaseze domnul Buda“, conform Digi 24.
 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: