Şeful Poliţiei de Frontieră şi-a dat demisia, după haosul de la Nădlac. Cererea a fost aprobată. În plus, chestorul va fi pensionat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful Poliţiei de Frontieră, chestorul Ioan Buda, şi-a dat demisia din funcţie. Oficial, chestorul a renunţat la funcţie din motive personale, dar unele surse susţin că decizia a venit în urma haosului înregistrat, în ultimele zile, la punctele de trecere a frontierei cu Ungaria.

UPDATE Într-un comunicat, Ministerul Afacerilor Interene MAI au comunicat că demisia chestorului Ioan Buda a fost acceptată. Mai mult, Marcel Vela a aprobat pensionarea fostului şef al Poliţiei de Frontieră. „Ca urmare a evaluării situaţiei operative realizate la nivelul conducerii Ministerului Afacerilor Interne, s-a dispus eliberarea din funcţia de inspector general al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră a domnului chestor general de poliţie Ioan BUDA începând cu data de astăzi, 21 mai 2020.

La solicitarea ofiţerului, domnul ministru al afacerilor interne, Ion Marcel VELA, a aprobat solicitarea de demarare a formalităţilor pentru încetarea raporturilor de serviciu prin pensionare, începând cu data de 1 iunie 2020.

Atribuţiile funcţiei de inspector general vor fi preluate de chestorul principal de poliţie Liviu BUTE, adjunct al inspectorului general al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră din cadrul Ministerului Afacerilor Interne”, se arată în comunicat MAI.

                                         *******************************************************

"În cursul acestei zile, chestorul general de poliţie Ioan Buda şi-a înaintat demisia din funcţia de inspector general al Poliţiei de Frontieră Române, din motive personale”, a transmis, joi, Poliţia de Frontieră. 

Potrivit sursei citate, chestorul general de poliţie Ioan Buda a transmis ”poliţiştilor de frontieră întreaga sa apreciere pentru efortul depus şi pentru profesionalismul de care au dat dovadă constant”. 

”De asemenea, chestorul general de poliţie Ioan BUDA mulţumeşte pentru implicare şi pentru sprijin tuturor colaboratorilor  instituţionali, celor din rândul societăţii civile, dar şi organizaţiilor profesionale şi sindicale ale  poliţiştilor.  

În conformitate cu prevederile legale în vigoare, raportul a fost înaintat, pentru aprobare, ministrului Afacerilor Interne.

Demis pentru Caracal

Ioan Buda a condus Poliţia de Frontieră în perioada 2010-2015, apoi a fost secretar de stat în Ministerul de Interne, pentru aproximativ un an. La sfârşitul lui 2016, el a revenit la conducerea Poliţiei de Frontieră. În iunie 2018, a fost numit de Carmen Dan, ministrul de Interne la acea vreme, la conducerea Poliţiei Române.

În august 2019, Buda a fost demis de la conducerea Poliţiei Române, în contextul crimelor de la Caracal

Haosul de la frontieră

Reamintim că, în ultime zile, după scoaterea carantinării obligatorii la intratrea în ţară, zeci de nii de români au trecut graniţa pe jos, iar cozile de maşini s-au întins pe mai mulţi kilometri. Trecerea frontierei s-a făcut anevoios din cauza triajului epidemiologic obligatoriu. 

Mai mult, nici anunţatele măsuri de descongestionarea traficului şi pentru respectarea distanţării sociale prin reorganizarea arterelor de control în punctele de trecere a frontierei prin crearea unor culoare care să permită separarea fluxurilor de pasageri nu au dat rezultate imediat. Apoi, la Nădlac, jandarmii au intervenit încercând, prin instalarea unor garduri metalice, să evite haosul format din sutele de oameni îmbulziţi, oferindu-le şi măşti de protecţie acestora. Măsură nu a dat rezultate deoarece oamenii au continuat să se înghesuie. 

Samsarii au apărut ca din pământ

În plus, in punctele de trecere, sub ochii poliţiştilor de frontieră, au apărut şi samsarii care profită de aglomeraţia din vămi pentru a cere sume exorbitante oamenilor ca să îi ducă până acasă

O femeie a venit cu un microbuz din Germania până la graniţa cu România, de acolo neavând cu ce să meargă până acasă. Aşa că şi-a încercat norocul la cei care speculează necazul românilor întorşi din străinătate pe jos. Aşa a avut surpriza să afle că i se cer 300 de euro pentru un drum dintre Vama Nădlac şi Sighişoara.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite