Corpul de control al Guvernului anchetează licitaţia manualelor de clasa a IV-a

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Corpul de Control al primului-ministru investighează modul în care s-a desfăşurat licitaţia pentru manualele de clasa a IV-a, organizată de Consiliul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE). Ancheta are loc după ce, reprezentanţii editurilor, au semnalat desecretizarea ofertei unei edituri în faţa comisiei în mijlocul şedinţei de depunere a ofertelor, dar şi alte nereguli, arată Mediafax.

„Începând cu data de 6 aprilie, o misiune a Corpului de Control al primului-ministru se află la Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare, unde verifică organizarea şi funcţionarea instituţiei din 2015 şi până în prezent. Nu în ultimul rând, verifică aspecte referitoare la organizarea şi desfăşurarea licitaţiei pentru manualele de clasa a IV-a. Acţiunea de control a fost solicitată de Adrian Curaj, ministrul Educaţiei, şi a fost aprobată de premier”, a declarat, pentru Mediafax, purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Naţionale, Mirabela Amarandei.

Luna trecută, reprezentanţii editurilor au semnalat, în cadrul unei conferinţe de presă, mai multe nereguli în desfăşurarea licitaţiei pentru manualele de clasa a IV-a.

Potrivit directorului general al grupului editorial ART, Dan Iacob, în şedinţa de depunere a ofertelor, care a avut loc în data de 10 februarie, editura CD Press, care se numără printre câştigătorii licitaţiei, la majoritatea loturilor, a depus oferta de manuale desecretizată, la cele nouă loturi licitate. Conform regulamentului licitaţiei de manuale, elaborat de Ministerul Educaţiei, manaulele se depun secretizat, în plicuri, fără să aibă pe copertă sigla, numele editurii şi autorii acesteia. Secretizarea este obligatorie pentru ca evaluatorii să nu ştie cui aparţin manualele pe care le evaluează, să nu fie părtinitori ştiind cărei edituri aparţin.

Ameninţări la adresa editorilor

Mai mult, Dan Iacob a declarat că preşedintele Consiliul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE), Silviu Cristian Mirescu, i-ar fi ameninţat pe reprezentanţii editurilor, însă momentul nu apare pe înregistrări deoarece CNEE le-a dat editorilor acces doar la înregistrarea primei părţi a şedinţei din 10 februarie. „Am eu act de cojocul vostru”, le-ar fi spus Mirescu editorilor, lucru confirmat şi de reprezentanţii altor edituri precum Intuitext, Corint sau Aramis.

Surprizele nu s-au oprit aici, spune Iacob. După finalizarea şedinţei, editorii au semnat un proces verbal în care este descrisă desfăşurarea şedinţei, doar că CNEE a făcut o schimbare în document după ce editorii au semnat. Este vorba de consemnarea desecretizării manualelor CD Press, paragraful fiind adăugat, scris de mână, la sfârşitul procesului verbal. Editorii spun că acest paragraf, care practic spune că ei sunt de acord cu neregulile care au avut loc, adică secretizarea loturilor CD Press în mijlocul şedinţei, a fost adăugat după ce au semnat toţi.

Săptămâna trecută, editorii au cerut o întrevedere cu ministrul Educaţiei, iar,  în urma discuţiilor, au primit acces la înregistrarea şedinţei, dar şi la documentele de care aveau nevoie (fişa de evaluare, spre exemplu), pentru a depune contestaţie. Surpriza a fost că pe înregristrare nu conţinea şi partea a doua, cea în care editorii erau ameninţaţi.

„Am avut o discuţie cu ministrul, a fost stupefiat de ce se întâmpla la CNEE. Ieri (joi) am primit adresă să ne prezentăm să ridicăm înregistrarea din data de 10 februarie, însă aceasta nu conţine a doua parte a şedinţei când toţi cei din sală au simţit o schimbare semnificativă de ton de la dl Mirescu, eu şi domnul Mălureanu (Ascendia Design) chiar am fost ameninţaţi direct în şedinţă”, a povestit Iacob.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite