Concubinii ar putea avea aceleaşi drepturi ca soţii în sistemul medical

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevarul
FOTO Adevarul

Partenerii necăsătoriţi ar putea avea aceleaşi drepturi precum soţii în sistemul de sănătate. Cel puţin aşa prevede un proiect legislativ depus recent la Senat.

Concret, cei care trăiesc în concubinaj vor putea să îşi dea acordul atunci când pacientul nu o poate face, pentru efectuarea unor examinări medicale sau a unui tratament, inclusiv pentru intervenţii chirurgicale. 

„O astfel de schimbare ar fi de bun augur”, spune medicul chirurg Bogdan Tănase, preşedintele Alianţei Medicilor. Specialistul spune că este nevoie de o astfel de modificare într-un context mai larg, şi anume definirea uniunii civile, aşa cum au făcut cele mai multe state europene. 

„Ar fi normal ca persoana cea mai apropiată de pacientul respectiv să fie cea care să poată decide. În plus, nu e normal ca partenerul de viaţă să nu poată face vizite în spital sau să nu poată afla detalii despre pacient, strict din cauză că nu face parte legal din familie în momentul spitalizării”, a declarat, pentru „Adevărul”, medicul Bogdan Tănase. 

Certificatul de deces, dat doar rudelor de gradul 1

În momentul de faţă, cei care trăiesc în concubinaj nu se pot bucura de aceleaşi drepturi de care se bucură cei căsătoriţi. „Spre exemplu, certificatul de deces poate fi înmânat doar rudelor de gradul 1. În absenţa lor, dacă acestea există, e destul de greu să se ducă formalităţile mai departe, aşa că trebuie făcute nişte schimbări”, completează medicul. 

De aceeaşi părere este şi Ana Măiţă, preşedintele Asociaţiei Mame pentru Mame. Reprezentanta societăţii civile afirmă că este nevoie de o lege pentru cei care nu doresc să se căsătorească, dar care trăiesc împreună de mulţi ani şi formează un cuplu. 

„Suntem în anul 2018, când societatea are mai multe forme de asocieri personale în vederea traiului în comun, iar limitarea legală şi birocratică pe care căsătoria cu acte o impune societăţii este dăunătoare pentru că nu reuşim să adaptăm societatea la o stare fapt. Vorbim de parteneri adulţi care vor să trăiască împreună fără să îşi asume un certificat de căsătorie. Dar traiul în comun presupune unele situaţii în care vrei ca persoana cu care trăieşti să poată lua unele decizii pentru tine. Iar în situaţii medicale, fără doar şi poate, e nevoie să poţi lua astfel de decizii”, a explicat Ana Măiţă pentru „Adevărul”. În opinia acesteia, legislaţia românească a rămas în urmă. 

Definirea parteneriatului civil, esenţială 

„Se poate merge la spital cu bunăvoinţa personalului medical dacă nu eşti căsătorit legal. Dar nu e bine să depinzi de o bunăvoinţă care poate să fie cât se poate de discreţionară şi nici să depinzi de măsura în care un cadru medical vrea să respecte sau nu regulile”, a completat reprezentanta societăţii civile. 

La rândul său, Mihai Copăceanu, psiholog, afirmă că proiectul de lege depus la Senat nu face altceva decât să certifice ceea ce se practică deja de ani buni în România: cuplurile stau mult timp împreună fără a se căsători.  

„Nu e ceva ieşit din comun, mai ales atunci când e vorba de probleme de sănătate. Nu trebuie să existe situaţii de abuz în sensul acesta, dar în situaţia în care nu există altcineva şi în condiţiile în care două persoane trăiesc împreună, nu văd nimic grav în a acorda acest drept partenerului”, spune specialistul.  Nu de aceeaşi părere este medicul de familie Rodica Tănăsescu. 

Potrivit acesteia, ar putea exista şi abuzuri, dar esenţială este „definirea uniunii civile”. „Cum poate demonstra că este partenerul? E nevoie de un cadru legal şi abia apoi de legi care să le permită să aibă aceleaşi drepturi precum soţii în sistemul de sănătate”, a conchis medicul. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite