Colegiul Medicilor, reacţie dură faţă de evacuarea pacienţilor din Spitalul Foişor: E o pată pe sistemul de sănătate. Sporeşte neîncrederea românilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
FOTO Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

„E anormal ce s-a întâmplat, iar această situaţie reprezintă o pată pe sistemul de sănătate şi sporeşte neîncrederea românilor în sistemul spitalicesc şi în sistemul sanitar în general”, a afirmat sâmbătă Cătălin Poiană, preşedintele Colegiului Medicilor, referindu-se la evacuarea pacienţilor din Spitalul Foişor.

„Este extrem de important să creştem încrederea românilor în sistemul medical, nu să trezim suspiciuni cauzate de emoţii colective după ce vedem pacienţi transferaţi în salvări şi maşini personale, unii abia operaţi, transportaţi prin mijlocul unor protestatari în miezul nopţii”, notează medicul.

”Stimaţi decidenţi, stimaţi colegi, Nu discutăm acum decizia luată în cazul Spitalului Foişor în această perioadă de criză, ci modul de implementare!  Situaţia pacienţilor evacuaţi în noapte de la Spitalul Clinic de Ortopedie, Traumatologie şi TBC Osteoarticular „Foişor” reprezintă un caz extrem de regretabil. 

Chiar dacă contextul epidemiologic din Bucureşti a impus această decizie dificilă, consider anormal ce s-a întâmplat, iar această situaţie reprezintă o pată pe sistemul de sănătate şi sporeşte neîncrederea românilor în sistemul spitalicesc şi în sistemul sanitar în general. Înţeleg şi ştiu că situaţia este extrem de dificilă cu numărul de pacienţi infectaţi cu SARSCoV-2 în Bucureşti, dar dacă soluţia analizată a fost cea de evacuare a Spitalului Foişor, evacuarea trebuia mult mai bine gestionată şi coordonată de toţi cei implicaţi în această procedură”, afirmp medicul. 

În opinia sa, în această perioadă, ”este extrem de important să creştem încrederea românilor în sistemul medical, nu să trezim suspiciuni cauzate de emoţii colective după ce vedem pacienţi transferaţi în salvări şi maşini personale, unii abia operaţi, transportaţi prin mijlocul unor protestatari în miezul nopţii”.

Preşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti adresează şi un apel către politicieni ”să lase declaraţiile politice şi să nu folosească un astfel de episod dramatic şi dificil în mod populist, ci să se implice fiecare în dezvoltarea de soluţii concrete care să ajute real sistemul medical românesc”.  

”Ca medic şi preşedinte al Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti mesajul meu este clar:  Pacienţii, indiferent de afecţiunea de care suferă, au nevoie de acces echitabil la serviciile medicale necesare, iar drepturile pacienţilor trebuie respectate. Medicii şi personalul medical au nevoie de încrederea şi respectul populaţiei, dar şi de politici publice de sprijinire a sistemului medical, mai ales în această perioadă extrem de dificilă”, conchide medicul Cătălina Poiană.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite