Cine se poate vaccina în prima fază împotriva Covid-19. Explicaţiile coordonatorului campaniei naţionale de imunizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul e explicat în ce ordine se vor face vaccinările FOTO Shutterstock
Medicul e explicat în ce ordine se vor face vaccinările FOTO Shutterstock

Medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID la nivel naţional, a explicat, miercuri, la Digi24, care sunt criteriile prioritare de care se va ţine cont pentru imunizarea în România.

“Campania de vaccinare din România va fi derulată în concordanţă cu ce se întâmplă la nivel european. Ea este armonizată şi compatibilă cu strategia europeană de vaccinare împotriva Sars-CoV-2. România nu este singură în acest demers. Acţionează în context european, pe picior de egalitate cu alte state membre. La nivelul grupului de lucru de la Ministerul Sănătăţii, la care participă experţi de la ministerele implicate, Apărare, Afaceri Interne, a fost dezbătută, elaborată strategia care va fi finalizată la sfârşitul acestei săptămâni şi săptămâna următoare va fi făcută publică aşa cum a anunţat preşedintele Klaus Iohannis.

Strategia este dezvoltată în baza unui cadru strategic pe care îl recomandă OMS şi toate organizaţiile internaţionale, începând de la ECDC şi Centrul de Control al Bolilor din SUA.

În funcţie de disponibilitatea vaccinurilor, sunt prevăzute în paralel mai multe grupe populaţionale prioritizate. În mod deosebit, vorbim de lucrătorii din sistemul de sănătate, atât din sistemul public cât şi cel privat, la care se adaugă îngrijitorii din serviciile sociale, centrele de îngrijire pentru bolnavii cu dizabilităţi, pentru creşe, centre de îngrijire pe termen lung, căminele de bătrâni, la care se adaugă acele activităţi esenţiale, critice pentru funcţionarea normală a oricărei societăţi. Aceste activităţi critice sunt definite de OMS, iar pe noi ne interesează să protejăm activitatea în sine. Aici ar intra activităţi din domeniul apărării, securităţii naţionale, transporturilor, energie, furnizare distribuţie de alimente, apă potabilă, management de deşeuri, învăţământ. Sunt principalele activităţi critice fără de care noi nu putem funcţiona ca societate.

În funcţie de disponibilitatea vaccinurilor, se adaugă în acelaşi timp, pentru că dacă vom avea disponibile într-un timp scurt o cantitate mare de vaccinuri, interesul nostru este să consumăm acele vaccinuri, vaccinăm populaţia, să facilităm accesul în condiţii de siguranţă la aceste vaccinuri, care în momentul de faţă sunt sigure, eficiente şi îndeplinesc toate standardele de calitate înainte să fie utilizate în masa generală a populaţiei.

La categoriile vulnerabile vorbim în general de persoane vârstnice peste 65 de ani sau pacienţi persoane cu boli cronice care le vulnerabilizează în situaţia unei infecţii cu Sars-CoV-2. Aceste prioritizări sunt bazate pe nişte criterii obiective şi anume ne interesează criteriul epidemiologic, ceea ce înseamnă că acest criteriu ne permite o flexibilitate a alocării vaccinurilor. Dacă la nivelul unei regiuni geografice în România vom avea o rată de pozitivare a cazurilor, o creştere accelerată disproporţional mai mare faţă de ce se întâmplă în restul regiunilor ţării, este evident că acolo trebuie intervenit mai rapid pentru stingerea acelui focar. Este important criteriul medical, adică dacă o persoană face infecţie, care este riscul să dezvolte o formă severă, critică şi să evolueze spre deces, dacă o persoană se infectează, care este riscul să o răspândească la un număr foarte mare de persoane şi care este riscul în general ca o persoană să se infecteze.

Al treilea criteriu cât se poate de obiectiv este deservirea unei activităţi critice, esenţiale, din infrastructura critică a statului.

Pentru lucrătorii din domeniul sănătăţii s-a trimis deja un document prin DSP-uri pentru centralizarea şi evaluarea tuturor categoriilor de personal, începând de la personalul medico-sanitar auxiliar şi restul categoriilor de personal, de la nivelul unităţilor sanitare, toate, atât de stat cât şi private şi s-a cerut suplimentarea faţă de acest număr al persoanelor pe diverse categorii de activitate şi intenţia actuală de vaccinare. De ce? Ne interesează să ştim în momentul de faţă la un moment zero care este gradul, nivelul de acceptare al acestei activităţi de vaccinare.

În paralel demarăm campanie de comunicare şi informare, pentru că este cât se poate de evidentă nevoia unei informări transparente a beneficiilor, riscurilor şi tot ceea ce înseamnă importanţa vaccinării în momentul de faţă. Este categoric cea mai rapidă măsură prin care noi putem să ne reîntoarcem la normalitate, la o viaţă socială, personală, la reluarea activităţilor economice şi până la urmă protejarea sistemului medical şi a cetăţeanului.

În paralel, s-au trimis aceste documente de catagrafiere către ministere şi instituţiile din subordine, tocmai pentru a defini şi identifica acele activităţi esenţiale şi respectiv nominalizarea numărului de persoane care deservesc activităţile esenţiale şi intenţia de vaccinare la momentul T zero. Este important să avem o imagine cât mai aproape de realitate a numărului de persoane care la momentul de faţă deservesc activităţi esenţiale la nivelul statului.

Al doilea aspect legat de categoriile populaţionale la risc şi boli cronice, respectiv persoane de peste 65 de ani, acestea vor fi mai bine definite după ce un vaccin va fi aprobat şi vom avea un prospect în care vom vedea care sunt eventualele indicaţii şi contraindicaţii, aşa încât aceste categorii vor fi mai exact definite în momentul în care vom avea un prospect al acestui tip de vaccin, pentru că trebuie să respectăm întocmai recomandările din prospectul fiecărui tip de vaccin. Există o catagrafie a persoanelor vulnerabile, pentru că se suprapune aproape în totalitate cu categoriile vulnerabile de la gripa sezonieră”, a afirmat Gheorghiţă, la Digi24.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite