Check Media Ambasadorul Israel în România: Este bine că SUA au ales România pentru scutul de la Deveselu

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
ES David Saranga & Razvan Munteanu realizator Check Media
ES David Saranga & Razvan Munteanu realizator Check Media

Cu ocazia unui interviu acordat în exclusivitate pentru Check Media, ES David Saranga, ambasadorul statului Israel în România a abordat o serie de subiecte privind relaţia strategică dintre ţara noastră, SUA şi Israel, propaganda generată pe fondul actualei pandemii sau securitatea regională din Orientul Mijlociu.

La nivel bilateral, relaţiile noastre sunt cele mai bune. Faptul că în pandemie preşedintele României a vizitat Israelul, dar şi ministrul român de externe sau fostul premier au vizitat Israelul  arată că avem o relaţie intensă. Relaţiile sunt foarte bune atât la nivel politic cât şi economic, a declarat ES David Saranga.

Pe acest fond vine şi recenta întrevedere între ES David Saranga şi ministrul Muncii din România, doamna Raluca Turcan privind proiectele comune ce vizează digitalizarea instituţională şi accesul persoanelor cu dizabilităţi pe piaţa muncii, domenii unde expertiza israeliană poate fi fructificată de către ţara noastră. De astfel, Ministerul Muncii implementează prin intermediul ANOFM şi ANPD proiectul Facilitarea Inserţiei pe Piaţa Muncii a Persoanelor cu Dizabilităţi, al cărui scop principal este de a oferi produse asistive persoanelor cu handicap pentru a-şi mări şansele de inserţie pe piaţa muncii.

Vezi şi Check Media: Trilaterala strategică SUA- România – Israel p 1/2

În ceea ce priveşte pandemia generată de noul coronavirus societatea isrealiană nu este lipsită de capcanaele conspiraţioniste sau dezinformare. Cu toate acestea, guvernul îşi propune să atingă o rată de vaccinare de 70% a populaţiei, însă dacă aceste fake news vor preleva, este greu ca acest procent să fie atins la data stabilită. Israel este de patru săptămâni în lockdown, se creează şi la noi tensiuni sociale, să zicem că jumătate din populaţie susţine această politică. Cred că lumea înţelege că trebuie să facem ceva, atunci când privim cifrele, a mai precizat ES David Saranga.

Totodată, în ampla sa campanie de vaccinare Israel a folosit serul produs de cei de la Pfizer. Au venit şi 200.000 doze din partea AstraZeneca iar programul guvernamental presupune şi utizarea Moderna, ceea ce face improbabilă utilizarea Sputnik V.

Vezi şi Check Media: Trilaterala strategică SUA – România – Israel p 2/2

În ceea ce priveşte Orientul Mijlociu, prezenţa SUA în regiune reprezintă fundamentul stabilităţii şi este binevenită nu doar pentru Israel ci şi pentru vecinii săi. Iranul generează insecuritate prin aspiraţiile sale de a deţine armament nuclear, susţinerea acţiunilor destabilizatoare în regiune dar şi prin faptul că regimul autoritar încalcă drepturile propriiilor cetăţeni.

În tot acest context, scutul de la Deveselu este esenţial pentru securitatea României şi a Europei.

Dincolo de dorinţa Iranului de a deţine arme de distrugere în masă există şi o dorinţă de a avea rachete balistice care pot să ajungă şi aici, în România. Ţinând cont de poziţia în care România se află, trebuie să înţelegem că este la fel de bine ameninţată de către programul nuclear iranian ca şi Israel. Nu numai România ci şi Europa. Este bine că SUA au ales România pentru implementarea scutului anti-rachetă, afirmă ES David Saranga.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite