CEDO: Pensiile nesimţite, tăiate legal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rezerviştii au protestat în stradă faţă de recalculare
Rezerviştii au protestat în stradă faţă de recalculare

Reducerea „pensiilor de lux“ nu s-a aplicat retroactiv şi nu a adus atingere drepturilor.

Guvernul a câştigat la CEDO o primă rundă  împotriva foştilor pensionari de lux, după ce Curtea de la Strasbourg a decis că recalcularea a fost justificată şi nu s-a aplicat retroactiv. Judecătorii CEDO au amânat însă pronunţarea pe o eventuală încălcare a drepturilor prevăzute de articolele 6 şi 14 din Convenţia privind drepturile omului, adică la diferenţa de tratament faţă de alţi pensionari.

Tăierile nu s-au făcut retroactiv

"Reforma sistemelor de pensii a fost fundamentată pe motivele obiective invocate la adoptarea Legii nr. 119/2010, şi anume contextul economic actual şi corectarea inegalităţilor existente între diferitele sisteme de pensii", spune CEDO, referindu-se la decizia prin care Guvernul Boc a hotărât în 2010 recalcularea pensiilor speciale.

Afirmaţia apare în hotărârea pronunţată de Curtea dela  Strasbourg pe 7 februarie, în dosarul unor foste grefiere de parchete şi judecătorii din judeţul Covasna cărora li s-au redus pensiile cu aproximativ 70%, după recalcularea din 2010. Femeile s-au retras din activitate  între 2008 şi 2009 şi primeau lunar între 3.109 de lei şi 4.785 de lei, fiindcă beneficiau de o lege specială, care le dădea dreptul la o pensie reprezentând 80% din ultimul salariu brut.

Asta s-a întâmplat până la 1 iulie 2010, când pensiile le-au fost recalculate şi s-au trezit cu doar o treime din cât încasau înainte. "Deşi substanţială", spun magistraţii CEDO, "reducerea pensiilor reclamantelor constituia o modalitate de a integra aceste pensii în regimul general al pensiilor".

Adică, ele au rămas cu ceea ce li se cuvenea "în baza contribuţiilor la bugetul asigurărilor sociale, plătite de acestea în cursul anilor de serviciu", dar au pierdut "doar suplimentul la pensie, care era acoperit integral de la bugetul de stat şi care reprezenta un avantaj de care au beneficiat în calitate de personal auxiliar al instanţelor". Decizia din 7 februarie mai spune că reforma sistemului de pensii, recalcularea, nu a avut un efect retroactiv, aşa cum s-au plâns zecile de mii de pensionari care s-au trezit cu sume mai mici.  

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite