Ce spune ministrul Sănătăţii despre propunerea ca persoanele vaccinate să poată merge la mall în weekend, iar celelalte în restul săptămânii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioana Mihăilă / FOTO Inquam Photos / George Călin
Ioana Mihăilă / FOTO Inquam Photos / George Călin

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat că, având în vedere modul în care evoluează pandemia de COVID-19, relaxările ar trebui să continue pentru persoanele vaccinate, în timp ce, pentru cei care nu s-au vaccinat încă ar trebui să existe restricţii în continuare, mai ales în spaţiile publice închise cum sunt mall-urile. Un set de măsuri în acest sens va fi discutat în coaliţia de guvernare.

„Având în vedere evoluţia pandemiei, relaxările pentru vaccinaţi pot să continue şi mi se pare normal ca vaccinaţii să stea în continuare în birouri fără mască, dacă toţi ceilalţi din biroul respectiv sunt vaccinaţi. Dar persoanele nevaccinate, care sunt cele mai expuse riscurilor, dacă cifrele cresc semnificativ, să existe restricţii. Am prezentat în coaliţie măsuri care au funcţionat în alte state. Acestea au fost ipoteze de lucru, nu s-a luat o decizie. Urmează ca săptămâna viitoare să reluăm fiecare dintre aceste măsuri şi să vedem care vor fi considerate oportune. Nu e vorba doar despre mall-uri, e vorba de spaţii publice închise neesenţiale în weekend, precum mall-urile. Supermarketurile sunt considerate spaţii esenţiale, fiind un magazin care oferă alimente”, a declarat Ioana Mihăilă, la B1,TV, vineri seară.

Întrebată dacă nu ar fi mai oportun ca doar persoanele vaccinate să aibă acces la cinema, în mall-uri sau în alte spaţii publice închise, Mihăilă a declarat că aceasta ar fi varianta cea mai simplă.

„Aceasta ar fi varianta cea mai simplă, utilizarea acestui certificat verde, combinat cu o aplicaţie care este deja dezvoltată de STS, urmează să fie operaţionalizată, care să verifice veridicitatea acestui certificat verde”, a explicat ministrul.

Ioana Mihăilă a declarat că urmează o campanie în care medicii de familie vor fi implicaţi mai mult în procesul de vaccinare a populaţiei.

„Ipotezele de lucru agreate sunt o combinaţie între măsuri de stimulare a dorinţei de vaccinare şi măsuri restrictive. În paralel, avem în lucru o campanie în care ţintim să implicăm mai mult medicii de familie, atât privind comunicarea, cât şi privind vaccinarea la domiciliul pacientului”, a mai declarat Ioana Mihăilă..

Ministrul a adăugat că urmează să promoveze o ordonanţă de urgenţă pentru a acorda sume mai mari medicilor de familie care vaccinează la domiciliul pacientului.

Vicepremierul Dan Barna propune mai multe măsuri pentru creşterea numărului de persoane vaccinate, o variantă analizată fiind cea ca persoanele vaccinate să poată merge la mall în weekend, iar cei nevaccinaţi - în timpul săptămânii.

De asemenea, autorităţile discută şi introducerea unei tombole în mediul rural, cu premii în utilaje agricole, pentru încurajarea vaccinării.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite