Ce ştim despre noua variantă Omicron a coronavirusului şi cât de mult ar trebui să ne îngrijoreze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Cea mai nouă variantă a coronavirusului, Omicron (identificată mai întâi în Africa de Sud, dar depistată la scurt timp şi în Europa şi Asia) stârneşte îngrijorare la nivel mondial, având în vedere numărul mare de mutaţii pe care le comportă, relatează Reuters.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a clasificat vineri varianta B.1.1.529 a SARS-CoV-2, pe care a denumit-o Omicron, ca fiind o „variantă îngrijorătoare”, pentru că s-ar putea răspândi mai rapid decât alte forme de coronavirus şi ar putea sta la baza unui nou val al pandemiei de COVID.

Deocamdată, varianta Delta rămâne dominantă la nivel mondial, fiind depistată în 99,9 la sută din cazurile din SUA, de pildă. Încă nu este clar dacă Omicron va reuşi să înlocuiască Delta, a declarat dr. Graham Snyder, de la Centrul medical al Universităţii Pittsburgh.

Noua variantă are peste 30 de mutaţii la proteina spike, vizată de actualele vaccinuri.

În plus, mutaţiile observate la varianta Omicron ar putea să facă ineficiente anumite tratamente COVID-19 - inclusiv cele pe bază de anticorpi monoclonali, arată dr. David Ho, profesor de microbiologie şi imunologie la Universitatea Columbia.

Oamenii de ştiinţă spun că abia peste câteva săptămâni îşi vor putea da seama ce fel de formă de boală provoacă această variantă, cât de contagioasă este şi cât de mult s-a răspândit deja.

Unele ţări au luat deja măsuri pentru a limita călătoriile din Africa de Sud. Dar dincolo de restricţiile decise la nivel oficial, oamenii ar trebui să fie atenţi şi să îşi evalueze în continuare propria vulnerabilitate la COVID şi toleranţa la risc atunci când, de pildă, iau decizii de călătorie pentru sărbătorile de iarnă, spun specialiştii. 

 În plus, experţii în sănătate sunt de părere că vaccinarea ar trebui să rămână o prioritate, în ciuda suspiciunii că s-ar putea să nu mai funcţioneze atât de bine împotriva Omicron. Dar este probabil ca vaccinurile să ofere în continuare o anumită protecţie faţă de situaţia în care corpul ar fi lipsit de orice apărare.

Toată lumea ar trebui, de asemenea, să continue să poarte mască, să evite aglomeraţiile, să ventileze bine încăperile şi să se spele pe mâini.

„Avem toate aceste instrumente care vor funcţiona împotriva oricărei variante de coronavirus”, spune dr. Eric Topol, director al Institutului de Cercetare din La Jolla, California.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite