Ce boli apar în urma inundaţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inundaţiile din ultima perioadă nu le-au luat românilor din zonele afectate doar casele, ci le-au pus şi sănătatea în pericol, riscul apariţiei unor epidemii de hepatită A sau chiar holeră fiind unul major.

Tocmai din acest motiv, Ministerul Sănătăţii a pus bazele unui comitet de criză care să gestioneze situaţia: între altele, au fost distribuite pastile de clorom, s-au revizuit şi refăcut stocurile de vaccin pentru hepatita A şi antitetanos. Anunţul a fost făcut chiar de ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea. „Deja în zonele cu probleme de până acum au fost administrate aceste vaccinuri”, a explicat oficialul. 

Riscul apariţiei unor focare de hepatita 

Măsurile erau obligatorii, susţin specialiştii, care afirmă că pericolul izbucnirii unor epidemii în perioada imediat următoare există chiar dacă autorităţile fac prevenţie.

„În caz de inundaţii, apa trece peste tot ceea ce înseamnă dejecţii şi intră în fântâni, în care ar trebui să ai apă potabilă, trece peste legume. De la inundaţii pot apărea boli infecţioase de tip hepatita A, holeră. Când oamenii merg prin apă şi sunt loviţi de elementele care nu se văd, acestea pot să producă plăgi şi infecţii specifice. Vorbim şi de posibilitatea apariţiei unor boli care se pot transmite pe cale digestivă. De aceea se practică vaccinarea, pentru a preveni dezastrele”, a explicat, pentru „Adevărul”, medicul Gindrovel Dumitra, vicepreşedintele Societăţii de Medicina Familiei (SNMF). 

„E bine că s-au format grupul de lucru, era esenţial, pentru că epidemiile apar după inundaţii din lipsa de igienă”, a spus şi medicul Alis Grasu, şefa Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov. Contactul direct cu apa poluată poate duce şi la apariţia dermatitelor, a conjunctivitelor sau la infecţii ale urechilor, gâtului şi nasului, explică medicii. Mai mult, este esenţial ca persoanele sinistrate să consume apă îmbuteliată şi doar alimente ambalate. „Din păcate dacă vorbim de pacienţi cu boli cronice, sunt şanse mari ca aceştia să nu-şi mai fi luat medicaţia”, a declarat Gindrovel Dumitra. 

Arafat: „Preferăm să evacuăm pe timp de zi”

Doar ieri, în localitatea Băbeni din judeţul Vâlcea au fost evacuate temporar 130 de persoane, susţine medicul Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Numărul total al românilor evacuaţi temporar din case în aceste zile nu a depăşit 1.000, potrivit oficialului din Ministerul Afacerilor Interne. 

„Noi sperăm să se retragă apele şi sunt deja semne că acest lucru se va întâmpla. Sunt pompieri care acţionează la faţa locului, preferăm să evacuăm persoanele aflate în pericol pe zi. Cei care nu merg la rude sunt adăpostiţi de autorităţile locale”, a declarat Arafat.

În ultimele 24 de ore, jandarmii şi pompierii au intervenit în 67 localităţi din 27 de judeţe  afectate de inundaţii - Alba, Argeş, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Cluj, Constanţa, Covasna, Dolj, Gorj,  Giurgiu, Hunedoara, Ilfov, Mehedinţi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Olt, Sibiu, Săşaj, Timiş, Suceava, Vâlcea, Vaslui şi Capitala, la nivel naţional fiind mobilizate peste 22.000 de forţe de ordine cu peste  9.000 de mijloace tehnice. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite