Cât de periculoasă este noua mutaţie COVID-19, mult mai contagioasă, care ţine România cu sufletul la gură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

Noua tulpină a coronavirusului, virusul B.1.1.7, depistat pentru prima dată în Marea Britanie, nu provoacă neapărat cazuri mai severe de COVID-19, dar este mult mai contagios. Duminică, 3 ianuarie, medicii de la Spitalul Matei Balş din Capitală au anunţat că există suspiciuni cu privire la existenţa noii mutaţii la unul dintre pacienţii spitalizaţi. România stă cu sufletul la gură, rezultatul testărilor urmând să fie anunţat zilele viitoare.

Noua tulpină a coronavirusului descoperită în Marea Britanie este mai contagiosă cu 70%, dar nu şi mai periculosă din punct de vedere al efectelor pe care le poate avea pentru sănătatea celor infectaţi. 

Cu toate acestea, un motiv de îngrijorare îl constituie faptul că poate fi la fel de contagioasă şi pentru adulţi, cât şi pentru copii:

„Versiunea anterioară a virusului se lega mai greu de receptorul ACE2, astfel încât să pătrundă în celule. Este mai uşor pentru noua tulpină a virusului să facă acest lucru şi, prin urmare, copiii pot fi la fel de sensibili la acest virus ca şi adulţii, a  explicat Profesorul Wendy Barclay de la Imperial College din Londra.

   

Noua tulpină îi poate afecta, într-adevăr, în egală măsură şi pe copii, dar cu toate acestea, experţii britanici nu au putut aduce dovezi că aceasta este mai letală sau că ar provoca o evoluţie mai severă a bolii.

Mutaţiile sale pot evita sistemul imunitar

William Haseltine, preşedintele think tank-ului ACCESS Health International, a atras atenţia însă că există şi alte motive de îngrijorare privind noua tulpină a virusului SARS-CoV-2 ,care a fost confirmată în mai multe ţări europene.

„Virusul are multe necunoscute, însă ce ştim până acum ne spune lucruri importante despre virus şi anume că poate suferi mutaţii pentru a deveni mai uşor transmisibil şi că e capabil să devină mai eficient în a evita să fie detectat de sistemul imunitar”, a scris expertul într-un op-ed publicat de CNN. 

Noua variantă denumită B1.1.7 include 17 mutaţii dobândite toate deodată, iar acestea produc modificări la nivelul proteinelor virusului. Mai precis, patru proteine virale au fost afectate: proteina spike, ORF1ab, Orf8 şi proteina N. 

Numărul mutaţiilor unei tulpini este îngrijorător, dar şi mai îngrijorător este modul în care aceste mutaţii determină acţiunea virusului.

Mutaţiile ce afectează proteinele virale sunt suspectate că permit replicarea mai rapidă a virusului şi capacitatea de a evita sistemul imunitar. Deşi sunt necesare mai multe studii pentru a determina felul în care fiecare dintre cele 17 mutaţii au impact asupra funcţionării virusului, pot fi făcute câteva asumpţii.

Vaccinul utilizat în România este eficient şi împotriva acestei tulpini

Grupul de Comunicare Strategică (GCS) dă totuşi asigurări că vaccinul utilizat în România este eficient împotriva tulpinii de coronavirus descoperite în Marea Britanie.

„Vaccinurile recent dezvoltate au ca ţintă proteina Spike a noului coronavirus, glicoproteină de suprafaţă a virusului, capabilă să declanşeze un răspuns imun. Aceasta este responsabilă de pătrunderea virusului în celulele umane (şi, implicit, declanşarea infecţiei), prin legarea la receptori specifici care sunt localizaţi la nivelul tractului respirator şi tractului gastrointestinal”. 

GCS mai spune că în cazul în care nu mai există protecţie în faţa noii tulpini, nu este necesară reluarea întregului proces de dezvoltare a vaccinurilor, ci doar adaptarea periodică a acestora la tulpinile circulante. De altfel sâmbătă, în România, alte 1.586 de cadre medicale au fost vaccinate în ultimele 24 de ore, numărul total ajungând la 13.242. 

În prezent, există suspiciunea că noua tulpină mult mai contagioasă ar fi ajuns şi în România, însă rezultatele probelor necesare confirmării vor fi finaizate abia zilele viitoare.


 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite