UPDATE Cod portocaliu de ninsori, ger şi viscol, restrâns. Starea drumurilor, lista trenurilor anulate şi a şolilor închise

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Dorin Costanda
FOTO Dorin Costanda

Meteorologii au actualizat vineri dimineaţă avertizările cod portocaliu şi cod galben de ninsori abundente, viscol şi vreme deosebit de rece, fiind restrâns numărul judeţelor aflate sub cod portocaliu. Astfel, până la ora 15.00, sunt sunt avertizare cod portocaliu Capitala şi zece judeţe, iar de la ora 15.00 intră în vigoare o avertizare cod galben care vizează 13 judeţe.

UPDATE CFR Călători a anulat vineri, din cauza zăpezii şi a viscolului, 72 de trenuri pe mai multe rute, în timp ce în Gara de Nord din Capitală se înregistrează întârzieri cuprinse între 20 şi 65 de minute. Circulaţia trenurilor se desfăşoară în condiţii de iarnă, dar toate secţiile de cale ferată sunt deschise, a anunţat Compania.

Potrivit CFR Călători, au fost anulate 72 de trenuri de călători, atât regio, cât şi interregio, multe dintre ele circulând din Capitală către diferite destinaţii. S-au anulat mai multe trenuri pe ruta Bucureşti - Constanţa, dar şi pe rutele Slobozia - Ciulniţa şi Corabia - Caracal. 

Lista trenurilor anulate.

UPDATE Traficul pe Autostrada Soarelui, între Bucureşti şi Drajna, a fost redeschis vineri, la ora 15.30 şi se circulă controlat sub supravegherea Poliţiei Rutiere şi a reprezentanţilor CNAIR S.A, după ce autorităţile închiseseră drumul din cauza viscolului puternic.

UPDATE Circulaţia rutieră este închisă, vineri după-amiază, din cauza zăpezii şi a viscolului, atât pe Autostrada A2, cât şi pe opt dumuri naţionale, iar pe alte opt sunt restricţii de tonaj, potrivit Centrului Infotrafic al Poliţiei Române.

Conform situaţiei de la ora 15.00, tronsonul Bucureşti – Drajna al Autostrăzii A2 Bucureşti – Constanţa este în continuare închis circulaţiei rutiere pe ambele sensuri de mers.

De asemenea, sunt închise opt drumuri naţionale: DN 2A între Slobozia şi Urziceni (judeţul Ialomiţa); DN 2C între Costeşti (judeţul Buzău) şi Slobozia (judeţul Ialomiţa); DN 2N între Bogza şi Dumbrăveni (judeţul Vrancea); DN 3 între Lehliu Gară şi Cuza-Vodă (judeţul Călăraşi); DN 4 între Bucureşti şi Olteniţa (judeţul Călăraşi); DN 21A între Bărăganu şi Ţăndărei (judeţul Ialomiţa); DN 22 între Râmnicu - Sărat (judeţul Buzău) şi Brăila (judeţul Brăila) şi DN 23B, între Măicăneşti şi Ciorăşti (judeţul Vrancea).

UPDATE La Bucureşti stratul de zăpadă este de 25 de centimetri, doar marile artere fiind deszăpezite. Potrivit primarului general Gabriela Firea, 400 de maşini au acţionat azi noapte pentru a deszăpezi Capitala.

UPDATE Pompierii şi polişţiştii au intervenit, vineri, alături de autorităţile locale, pentru deblocarea a aproximativ 150 de persoane care au rămas înzăpezite cu maşinile, astfel de situaţii fiind în 20 de judeţe, potrivit Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI).


UPDATE Un vatman al RATB care conducea un plug de zăpadă a spulberat efectiv călătorii care aşteptau, vineri dimineaţă, tramvaiul pe refugiul unei staţii  din Capitală. Se pare că în total aproximativ nouă persoane au fost doborâte de valul de zăpadă.

Sunt întârzieri la decolările de pe Aeroportul Otopeni. Potrivit oficialilor, şase zboruri sunt deja amânate din cauza vremii nefavorabile. 

Zeci de maşini au fost blocate în zăpadă pe Drumul Naţional 4, o femeie însărcinată fiind preluată de o autospecială SMURD.

Zăpada portocalie nu-i o glumă a meteorologilor. A început să cadă peste România, stârnind uimirea oamenilor

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, care a actualizat avertizarea cod portocaliu de viscol, ninsori abundente şi vizibilitate scăzută, în cea mai mare parte a Munteniei şi a Dobrogei şi în sudul Moldovei va continua să ningă abundent, iar vântul va avea intensificări cu rafale de 50 - 60 de kilometri la oră şi temporar 65 - 70 kilometri la oră, viscolind şi local troienind zăpada şi diminuând vizibilitatea.

captura

Avertizarea cod portocaliu care vizează Capitala şi zece judeţe este în vigoare până la 15.00. Tot până la ora 15.00, 15 judeţe se află sub avertizare cod galben.

Ninsoarea va înceta în Bucureşti după orele amiezii, iar vântul se va diminua şi nu va mai avea intensificări puternice, ajungând până la maximum 35 de kilometri pe oră, a declarat vineri meteorologul ANM Gabriela Băncilă, la Comandamentul convocat de primarul Capitalei Gabriela Firea, la sediul Poliţiei Locale.

De la ora 15.00, intră în vigoare o altă avertizare cod galben pentru ninsori, intensificări ale vântului, zăpadă spulberată şi vreme deosebit de rece. Avertizarea va fi în vigoare până la ora 20.00 şi vizează 13 judeţe.

Potrivit meteorologilor, în jumătatea de est a Munteniei, în Dobrogea şi în cea mai mare parte a Moldovei ninsorile vor continua, dar vor fi în diminuare ca intensitate. Vântul va mai avea intensificări, cu viteze la rafală în general de 45-55 de kilometri la oră, temporar de peste 60 de kilometri la oră în Bărăgan, viscolind şi spulberând zăpada şi diminuând vizibilitatea. În sudul şi în estul Dobrogei precipitaţiile vor fi mixte. 

Meteorologii spun că vremea va fi în continuare deosebit de rece, iar intensificările vântului vor accentua senzaţia de frig. În cursul nopţii de vineri spre sâmbăta, în estul şi în sud-estul ţării vor mai fi intensificări ale vântului, cu 35-45 de kilometri la oră, spulberând zăpada depusă.

Zăpadă la sfârşitul lunii martie 2018 în Bucureşti. FOTO Dorin Costanda

FOTO Dorin Constanda/ Adevărul 

Starea drumurilor 

Circulaţia rutieră pe autostrada A2 a fost închisă la 7:30 pe ambele sensuri de mers, între Bucureşti şi Drajna, din cauza viscolului puternic şi a vizibilităţii reduse, informează Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

De asemenea, circulaţia rutieră este oprită pe A2 şi pe sensul către Constanţa, la kilometrul 64, după ce un tir a lovit glisiera mediană şi a blocat toate benzile, potrivit Infotrafic.

Jandarmii au dat o mână de ajutor pasagerilor dintr-un microbuz răsturnat pe DN 71 Târgovişte - Bucureşti

Un microbuz în care se aflau şase persoane s-a răturnat pe DN 71 în localitatea dâmboviţeană Brăteşti. Jandarmii din Batalionul 3 din cadrul Jandarmeriei Capitalei, care se aflau în trafic, au acţionat pentru scoaterea pasagerilor din microbuz.

microbuz

Intervenţie a pompierilor în judeţul Olt, după ce o ambulanţă a rămas blocată în zăpadă şi nu a mai putut ajunge la un copil de un an cu probleme medicale

O ambulanţă trimisă să preia un copil de un an cu probleme medicale din comuna Topana, judeţul Olt a rămas blocată în zăpadă şi nu a mai putut înainta, astfel că a fost nevoie de intervenţia pompierilor. Potrivit ISU Olt, medicii au reuşit să ajungă la copil, iar acesta va fi transportat la spitalul din Slatina.

În judeţul Vâlcea, DN7 este blocat între Goleşti şi limita cu judeţul Argeş, după ce mai multe tiruri au rămas înzăpezite.

Se circulă cu restricţie pe DN 13A, între Miercurea Ciuc şi Odorheiu Secuiesc, şi pe DN 7, între Goleşti şi limita cu judeţul Argeş (în judeţul Vâlcea) pentru autovehiculele cu masa de peste 7,5 t, din cauza ninsorii abundente.

Traficul în Bucureşti

Arterele principale au fost curăţate, la ora 07.00, în proporţie de 30%-40%, a informat Primăria Municipiului Bucureşti.

„Toate utilajele acţionează în baterie, prin pluguire, însoţite de echipaje ale Poliţiei Locale, pe arterele principale, pentru ca acestea să rămână practicabile şi să nu apară probleme deosebite în trafic. Pe parcursul nopţii operatorii au acţionat pentru împrăştierea de material antiderapant şi pluguire în zona rampelor, pantelor, podurilor, staţiilor RATB şi a arterelor din urgenţa I şi urgenţa II. Traficul rutier se desfăşoară în condiţii normale de iarnă, fără a exista probleme deosebite, arterele principale fiind curăţate în proporţie de 30%-40%, iar pe cele secundare s-a acţionat pentru pluguire, acestea fiind practicabile", a precizat PMB.

   

Zăpadă la sfârşitul lunii martie 2018 în Bucureşti. FOTO Florin Suler

 FOTO Dorin Constanda/ Adevărul 

Judeţele în care sunt şcoli închise 

Din cauza condiţiilor meteo, şcolile sunt închise vineri, în Capitală şi în zece judeţe vizate de avertizările meteorologice, potrivit Ministerului Educaţiei. 

Au luat decizia de suspendare a cursurilor inspectorate şcolare din Bucureşti şi din judeţele Giurgiu, Dâmboviţa, Prahova, Teleorman, Buzău, Dolj, Călăraşi, Ilfov, Olt, Ialomiţa (cu excepţia grădiniţelor cu program prelungit).

Ministerul Educaţiei precizează că orele de curs vor fi recuperate ulterior, în funcţie de calendarul stabilit de fiecare unitate de învăţământ.

În Bucureşti, părinţii care nu pot avea grijă de copii vineri, cât sunt la serviciu, îşi pot lăsa copiii la centrele şi grădiniţele deschise în Sectoarele 1, 2, 3 şi 4. În Sectorul 5 vor rămâne deschise toate unităţile de învăţământ, a anunţat Primăria.

Trenuri anulate

CFR Călători a anulat vineri, din cauza zăpezii şi a viscolului, peste 40 de trenuri pe mai multe rute, în timp ce în Gara de Nord din Capitală se înregistrează întârzieri. Circulaţia trenurilor se desfăşoară în condiţii de iarnă, iar din cauza ninsorii viscolite, pe şapte secţii de cale ferată din sudul ţării circulă doar trenuri tractate cu locomotive Diesel, precizează CFR SA.

Lista trenurilor anulate

Potrivit CFR, au fost anulate peste 40 de trenuri de călători, atât regio, cât şi interregio, care fac legătura între Bucureşti şi Constanţa sau Tulcea, între Sibiu şi Craiova şi între Buzău şi Constanţa.

De altfel, compania anunţase încă de joi seară anularea a 18 trenuri care circulă între Bucureşti şi Constanţa, între Bucureşti şi Feteşti, între Bucureşti şi Tulcea, între Slobozia şi Ciulniţa şi Tulcea - Medgidia.

În Gara de Nord din Bucureşti se înregistrează întârzieri între 5 şi 35 de minute, la trenuri din Timişoara, Mărăşeşti, Satu Mare, Craiova, Buzău, Târgovişte şi Galaţi.

Potrivit CFR SA, toate magistralele de cale ferată sunt deschise şi operaţionale, însă circulaţia trenurilor este adaptată la condiţiile meteo, în special în judeţele din sudul ţării, unde ninge viscolit.

Starea zborurilor: întârzieri la decolare, pentru degivrare

Nicio cursă aeriană nu este anulată pe aeroportul Henri Coandă din cauza condiţiilor meteo, dar în cursul dimineţii s-au înregistrat întârzieri şi de două ore, potrivit datelor afişate de site-ul Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB).

    

”Nicio cursă nu este anulată pe Aeroportul Henri Coandă din cauza condiţiilor meteo. Unele zboruri pot înregistra întârzieri la decolare, determinate în principal de degivrarea aeronavelor, întârzieri care, punctual, pot atinge şi chiar depăşi 40 de minute”, a anunţat CNAB vineri.

Până la ora 20.00, este cod galben de ger în Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, jumătatea de sud a Moldovei şi zona Carpaţilor Meridionali şi de Curbură.

„Ninsorile vor fi în extindere dinspre sud-vest şi în intensificare, se va depune strat nou de zăpadă, local consistent, iar temporar vântul va avea intensificări în medie cu 45…55 km/h, astfel că vor fi intervale de timp cu ninsoare viscolită şi spulberată“, mai anunţă meteorologii.

În sudul şi în estul Dobrogei precipitaţiile vor fi mixte şi se va depune polei.

De altfel, Administraţia de Meteorologie a anunţat că temperaturi negative se vor înregistra în aproape toată ţara, până săptămâna viitoare, temperaturile pe timpul nopţii coborând până la -12 grade în estul Transilvaniei şi în Moldova. â

Inclusiv în Capitală vor fi temperaturi scăzute, astfel că valorile minime vor atinge -6 grade. Vântul va avea intensificări de 45-55 de kilometri pe oră şi vor fi perioade de timp cu ninsoare viscolită şi spulberată.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite