Bucureştiul, primul oraş din ţară cu peste 70% vaccinaţi anti-COVID

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Numărul vaccinărilor anti-COVID continuă să fie redus Foto: Arhivă
Numărul vaccinărilor anti-COVID continuă să fie redus Foto: Arhivă

Săptămâna viitoare, Bucureştiul ar putea atinge proporţia de 70% de persoane imunizate cu prima doză. Însă, la nivel naţional, rata de vaccinare este de aproape 47%, cu 15 procente în urma celorlalte ţări europene.

„De la debutul campaniei de vaccinare, din 27 decembrie 2020, şi până pe 15 noiembrie, în România au fost vaccinate cu cel puţin o doză 7,48 de milioane de persoane şi cu doză completă - 6,89 de milioane de persoane”, a anunţat ieri col. dr. Valeriu Gheorghiţă. 

Aceasta reprezintă 46,6% rata de acoperire vaccinală cu cel puţin o doză din populaţia de peste 18 ani şi 44,3% din populaţia eligibilă de peste 12 ani, a mai spus coordonatorul. La nivelul populaţiei totale rezidente în România de circa 19,3 milioane de oameni, proporţia este de 39%. „De asemenea, aşa cum am anunţat, sunt circa 1,2 milioane de persoane care au primit deja şi doza booster, doza de rapel”, a mai spus Valeriu Gheorghiţă. 

În ceea ce priveşte acoperirea vaccinală pe judeţe, „foarte probabil că în următoarea săptămână municipiul Bucureşti va fi primul care va trece de 70% rată de acoperire vaccinală, de la 65% cât este acum”, a adăugat medicul. Alte trei judeţe au o rată de acoperire vaccinală de peste 50%: Cluj, cu 57%, Constanţa - 54% şi Sibiu - 51%. 

Potrivit acestuia, la nivel european, rata de vaccinare este de 61% cu cel puţin o doză şi de 57-58% cu schemă completă. 

Vaccinul pentru copii între 5 şi 11 ani, în decembrie  

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a precizat că estimează ca vaccinul Pfizer pentru copiii între 5 şi 11 ani să ajungă în România în ultima lună a acestui an. „Din punct de vedere organizatoric, noi, la sfârşitul acestei luni, ne dorim să fim pregătiţi. Ce înseamnă asta? Cu organizarea cabinetelor de vaccinare atât în unităţile sanitare cu paturi, cât şi în centrele de vaccinare deja funcţionale, unde există vaccin de la compania Pfizer şi care vor primi suplimentar şi vaccin destinat pentru grupa de vârstă 5-11 ani. Platforma de programare va fi pregătită, de asemenea, Registrul Electronic Naţional va fi adaptat pentru a putea înregistra persoanele vaccinate, procedurile, instrucţiunile vor fi elaborate în timp util şi transmise în fiecare judeţ pentru a fi cunoscute, însă, concret când se va putea demara activitatea de vaccinare, depindem evident de momentul livrărilor, care în momentul de faţă nu este confirmat pentru nicio ţară europeană”, a conchis Valeriu Gheorghiţă.

Peste 2.000 de documente ar fi fost falsificate la centrul de vaccinare de la Vama Petea 

Despre medicii implicaţi în obţinerea certificatelor false de vaccinare, coordonatorul Campaniei de vaccinare a arătat că este ruşinos ce se întâmplă. „Ne îngrijorează foarte mult şi nu doar că ne îngrijorează, ne şi mâhneşte această situaţie pentru că este absolut ruşinos, din punctul meu de vedere, pentru corpul medical care participă la astfel de acţiuni frauduloase şi care încurajează astfel de acţiuni. Chiar astăzi am avut o discuţie cu domnul ministru Lucian Bode legat de această temă şi pot să vă garantez că în momentul de faţă toate structurile abilitate sunt implicate atât în identificarea celor care au făcut şi fac astfel de practici, dar şi în derularea anchetelor pe mai departe astfel încât cei care au participat la astfel de activităţi să îşi primească pedeapsa cuvenită. Din punctul meu de vedere, toleranţa faţă de astfel de activităţi este zero”, a afirmat Gheorghiţă.

Vaccinarea este o problemă de siguranţă naţională şi nu putem să ne jucăm cu lucruri care afectează grav sănătatea oamenilor şi afectează grav credibilitatea României pe plan internaţional, a mai spus Gheorghiţă: „Este de neacceptat acest lucru, mai ales când vine din partea unui cadru medical”. 

Reacţia medicului vine după ce procurorii anticorupţie au efectuat ieri percheziţii în 13 locaţii din judeţele Bihor şi Satu Mare într-un dosar privind falsificarea de certificate de vaccinare anti-COVID. Peste 2.000 de certificate de vaccinare ar fi fost falsificate în centrul deschis la Vama Petea, în judeţul Satu Mare. Unii dintre beneficiarii certificatelor false au ajuns ulterior în spital din cauza COVID şi au recunoscut că nu s-au vaccinat, potrivit aceloraşi surse.

Am aruncat vaccinuri la gunoi

Şi ne permitem să aruncăm vaccinuri la gunoi. Medicul Valeriu Gheorghiţă a spus ieri că un ultim lot de ser de la AstraZeneca a expirat şi a trebuit să-l aruncăm, dar vom primi un nou lot pentru a finaliza schema pentru cei care au primit prima doză din acest ser. De 1 ianuarie nu vor mai fi comandate însă alte doze pentru că românii au reticenţe faţă de acest vaccin, a mai spus medicul. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite