Arafat: Măsurile pot fi ridicate poate chiar treptat, nu toate deodată. Poate că ultima măsură care va fi ridicată va fi masca în interior

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / George Călin
FOTO Inquam Photos / George Călin

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat, joi, că în ce priveşte relaxarea restricţilor, măsurile ar putea fi ridicate treptat nu toate deodată, adăugând că în acest moment se analizează  când ar putea fi puse în practică, „vedem cum continuă trendurile”.

„Măsurile pot fi ridicate poate chiar treptat nu toate deodată, poate că ultima măsură care va fi ridicată va fi masca în interior sau spaţiile închise, mai ales în prezenţa variantei Omicron”, a declarat Raed Arafat.

Şeful DSU a fost întrebat totodată dacă după ce va veni motivarea Curţii Constituţionale, care a declarat ieri neconstituţională o ordonanţă de urgenţă, masca ar putea fi doar recomandată în spatiile interioare, şi a răspuns că  în momentul în care se va publica motivarea se va vedea „cum se va corecta actul normativ respectiv”,  însă a subliniat că ea nu vorbeşte de măştile din interior.

„Deci masca din interior la acest moment rămâne un element foarte necesar pentru protejarea inclusiv continuităţii activităţilor din structurile unde sunt multe persoane şi unde pot să se infecteze foarte uşor între ei, să ne trezim cu toţi în izolare sau în carantină, dacă nu se respectă acest lucru.

Aşteptăm motivarea, până este motivarea publicată, la acest moment regulile rămân valabile. În momentul publicării motivării se va vedea ce trebuie modificat exact ca să fie adusă în limita la care cere Curtea Constituţională”, a mai spus Arafat.

Întrebat totodată dacă există un calendar al relaxării restricţiilor, având în vedere trendul descendent al internărilor, Raed Arafat a afirmat că nu există. Totodată, potrivit lui, autoriltăţile ar putea modifica totuşi numărul de persoane care pot să participe la anumite activităţi, dar şi relaxarea restricţiei privind purtarea măştii în exeterior.

„La acest moment nu pot să vă spun că există un calendar exact, dar cred că ultima măsură care se va atinge va fi masca în interior sau în spaţiile închise. Dar probabil că se va umbla la capacităţile sălilor unde se întâmplă activităţi, la masca în exterior. Sunt mai multe măsuri care pot fi treptat ridicate dacă continuă trendul de scădere  a internărilor şi bineînţeles a numărului total de cazuri care din fericire la acest moment este în scădere, deci nu putem să spunem că suntem altcumva decât pe un trend de scădere”, a mai adăugat şeful DSU.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite