Arafat: Au fost contractate echipamente pentru intervenţii de urgenţă de 25 de mil. euro, anul acesta se vor contracta de încă 35 mil. euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul de stat din MAI Raed Arafat a declarat, sâmbătă, la Ploieşti, că autorităţile au contractat echipamente pentru dotarea inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă, în valoare de 25 de milioane de euro şi că în cursul acestui an se vor încheia contracte pentru achiziţionarea de noi echipamente în valoare de 35 de milioane de euro, dotările urmând să fie livrate anul acesta şi anul viitor.

Prezent la Ploieşti, unde a participat la ceremonia de înmânare a drapelului de luptă Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Prahova, Raed Arafat a afirmat că MAI va continua dotarea inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă, pentru că ”sprijinul pompierilor înseamnă sprijin pentru populaţie”.

”Am văzut astăzi şi dotările care au trecut, multe din fondurile europene, încă vor mai primi anul acesta, cu siguranţă, pentru că au fost contractate deja echipamente de 25 de milioane de euro, urmează să se contracteze încă 35 de milioane de euro în acest an, care vor fi livrate anul acesta şi anul viitor. Vom continua, bineînţeles, sprijinul pentru că sprijinul pompierilor înseamnă sprijin pentru populaţie”, a spus Raed Arafat.

Secretarul de stat a precizat că începând din acest an dotările inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă se vor face centralizat, prin ministerul de resort.   

”A fost o etapă între 2007 - 2014 în care dotările s-au făcut prin asociaţiile regionale ale consiliilor judeţene. De anul acesta dotările se fac centralizat, pentru că proiectul european s-a schimbat şi se realizează la nivelul Inspectoratului General penru Situaţii de Urgenţă, dar pe lângă fondurile europene au mai fost şi fonduri de la bugetul Ministerului de Interne. De exemplu, anul trecut s-au cheltuit 31 de milioane de euro din fonduri europene şi vreo 9 milioane de euro din fondurile Ministerului Afacerilor Interne. Anul acesta iarăşi este o sumă importantă care se dă de către Ministerul Afacerilor Interne, fie pe echipamentele de protecţie, fie pe anumite dotări care nu putem să le luăm pe fonduri europene”, a mai spus Arafat.

El a precizat că dotarea ISU la nivel naţional ”s-a îmbunătăţit mult” şi va continua să se îmbunătăţească, la nivel central existând un proiect care se axează pe dotarea cu echipamente de căutare-salvare în caz de cutremur.

”Anul trecut ne-am concentrat pe comunicaţii, s-au luat mii de staţii radio portabile, telefoane satelitare ca să permită să discute dacă nu există reţele telefonice funcţionale în cazul unui dezastru şi s-au luat foarte multe echipamente pentru intervenţii la inundaţii. Anul acesta e un proiect care continuă proiectul anului trecut şi este un alt proiect căruia îi spunem multirisc, care este axat pe partea de căutare-salvare în caz de cutremur, în caz de diferite situaţii în care trebuie să se intervină pentru salvarea de oameni blocaţi”, a explicat Raed Arafat.

El a mai spus că inspectoratele pentru situaţii de urgenţă au ajuns să aibă ”un nivel de dotare care nu era aşteptat, un nivel foarte bun” şi că fiecare judeţ are un modul de inundaţii, care este foarte important, unitatea specială de intervenţii a IGSU de la Ciolpani are modulele ei şi sunt făcute ”exact după recomandările europene”.

Sâmbătă, Raed Arafat va înmâna drapelul de luptă ISU Buzău, iar duminică ISU Suceava.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite