Apă de la robinet contaminată cu plastic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Aproape 75% din apa care curge la robinetele din Europa este contaminată cu microfibre, arată un studiu recent făcut de o fundaţie americană. Situaţia îi îngrijorează pe specialişti, conform cărora materialele plastice se descompun în resturi imperceptibile ochiului liber şi trec prin circuitul apei în natură.

Ulterior, ele ajung în pânza freatică şi apoi în sistemul de apă potabilă unde nu sunt filtrate, se arată în studiu, care a evidenţiat că miliarde de oameni din întreaga lume beau apă de la robinet contaminată, punându-şi astfel sănătatea în pericol. 

Potrivit studiului citat, 83% din eşantioanele colectate din zeci de ţări au arătat diferite semne de poluare. De departe, însă, cea mai mare rată de contaminare există în Statele Unite ale Americii, de 94%. Pe locurile următoare se situează Liban şi India. Dacă în SUA numărul mediu de fibre de plastic găsite în 500 de mililitri de plastic este de 4,8, în Europa acesta ajunge la 1,9.

Ce bacterii se pot găsi în apă

Specialiştii contrazic, însă, rezultatele studiului. Aceştia susţin că, cel puţin în Capitală, apa de la robinet este bună pentru consum. 

Medicul Corina Zugravu a arătat, pentru „Adevărul”, că apa de la reţeaua din Bucureşti este foarte sigură pentru consum. „Cel mai teamă ne este de microorganismele patogene. Personal, prefer apa de la robinet, care este filtrată şi sigură”, a precizat specialistul.

„Apa de la robinet este foarte bună, pentru că este testată la fiecare 12 ore, fiind considerată o problemă de siguranţă naţională. Părinţii ar trebui să fiarbă apa, indiferent că o iau de la robinet sau de la PET. În cazul adulţilor, o apă care conţine mai mult calciu este benefică pentru cei care au lipsă de calciu şi poate fi nocivă pentru cei care au mai mult calciu în organism trezindu-se, astfel, cu pietre la rinichi”, a completat Sorin Mierlea, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor. 

Totuşi, în apă se pot adăposti foarte multe bacterii. Printre acestea se găsesc şi bacterii banale, fără influenţă asupra organismului, dar şi bacili coli, care care în proporţie mai mare indică contaminarea apei cu ape de la canalizare. Bacteriile saprofite dau indicaţii asupra contaminării cu dejecţii animale şi semnalează bacilul febrei tifoide în timp ce bacteriile patogene produc îmbolnăvirea organismului, conchid specialiştii. 

Apă nepotabilă în jurul Bucureştiului

În luna aprilie, Direcţia de Sănătate Publică Ilfov a emis o alertă, valabilă pentru mai multe localităţi din jurul Bucureştiului, unde calitatea apei era pusă la îndoială astfel că populaţia a fost sfătuită să folosească apa strict în scop igienic.

Mai precis, în comuna Berceni valorile maxime admise pentru amoniu şi mangan au fost depăşite. Probleme au fost şi în Dârăşti, unde parametrii determinaţi sunt în limite normale, cu excepţia manganului. În localităţile Bragadiru, Cornetu, Pantelimon, Ciorogârla, Baloteşti, Corbeanca, Afumaţi, calitatea apei era, totuşi, una corespunzătoare. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite