Andrei Pleşu: Băsescu nu are niciun fel de respect şi de simpatie umană pentru oamenii de carte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Amintindu-şi de perioada în care a fost consilierul prezidenţial al lui Traian Băsescu, Andrei Pleşu l-a descris pe preşedinte ca fiind lipsit de orice fel de respect pentru intelectuali.

În opinia sa, Adriana Săftoiu, care a fost alături de Băsescu mai mulţi ani, a jucat un rol în a-i sugera că ar fi bine să fie anturat de câteva nume care să aibă o anumită greutate. "Intelectualii sunt cei care l-au votat pe Băsescu prima dată. Atunci a apărut normal ca el să mizeze pe ăştia. Opţiunea lui şi criteriile lui au fost pragmatice, nu intelectuale, să nu ne facem iluzii. Deci cine îşi imaginează că el a spus: Mă, mie îmi trebuie nişte băieţi fini, oameni citiţi, iar atunci îi aleg pe cutare şi pe cutare... Nu! El a spus: Mie mi-ar trebui să ies pe scenă anturat de o echipă care să sune frumos la ureche, ceea ce a şi făcut, dar e important să ştim că n-a făcut-o fiindcă iubeşte cultura şi pe intelectuali.

Experienţa mea personală cu el este că el nu are niciun fel de respect şi de simpatie umană pentru oamenii de carte. El, în sinea lui, are un hohot de râs când se gândeşte la oamenii ăştia", a declarat Andrei Pleşu într-un interviu postat pe blogary.ro

Deşi îl consideră pe şeful statului un om cu calităţi, Pleşu este deranjat de că lui Băsescu i se refuză orice greşeală şi i se explică orice greşeală. "Asta e o formă de idolatrie", spune el.

"Când eram acolo, când aveam întâlniri mă prezenta în felul următor: "El e domnul Pleşu. E un geniu!" Era atâta băşcălie în această manieră de prezentare.. Lasă că era o grosolănie, tehnic vorbind. Când te întâlneşti cu unul prima oară în viaţă, care e şef de stat sau e ministru, nu-i spui: ţi-l arăt p-ăsta, ridică cinci kile şi vorbeşte patru limbi. Era deja, în această formă, un joc cu el însuşi care, la bază, avea ideea că eu sunt un fel d-ăla care merge pe sârmă, care înghite foc, înghite săbii...", a mai spus Andrei Pleşu.

image

În opinia sa,  un consilier trebuie să deţină trei calităţi: să fie foarte bine informat, să aibă experienţă şi o anumită autoritate în faţa consiliatului. În acelaşi timp, cunoscutul filosof şi om de cultură este de părere că un intelectual care optează definitiv pentru o carieră politică nu mai face parte din categoria din care a plecat. "Un intelectual e cineva care vrea să înţelegă lumea, un politician e cineva care vrea să schimbe lumea. Sunt două activităţi complet diferite", a mai spus Pleşu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite