Ambulanţa sub asediu. De ce nu mai face Salvarea faţă apelurilor primite de la bolnavi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 3.500 de solicitări au fost primite de SABIf în 48 de ore FOTO Adevărul
Peste 3.500 de solicitări au fost primite de SABIf în 48 de ore FOTO Adevărul

Românii fac abuz de medicina de urgenţă, în special de serviciile ambulanţei, care în ultimele ore a lucrat la foc continuu pentru a da curs miilor de solicitări, din care doar jumătate sunt urgenţe reale. Medicii de familie susţin că românii apelează 112 din comoditate, în timp ce doctorii din spitale arată că la baza supraaglomerării de la camerele de gardă stă şi faptul că policlinicile şi cabinetele medicale sunt închise în această perioadă.

Viroze, bronşite şi afecţiuni gastrointestinale. Sunt doar câteva dintre afecţiunile pentru care românii au cerut ajutorul medicilor de la ambulanţă în ultimele ore. Mai exact, Serviciul de Ambulanţă Bucureşti Ilfov (SABIf) a răspuns în ultimele 48 de ore la peste 3.500 de solicitări venite din partea celor care aveau nevoie de ajutor medical. Un număr de solicitări foarte mare pentru această perioadă, spune doctorul Alis Grasu, şefa Serviciului de Ambulanţă, care menţionează că timpul în care se ajunge la cazuri, dat fiind şi deficitul de personal medical, a crescut. Iar asta a dus şi la altercaţii între pacienţi şi echipajul medical care s-a prezentat la aceştia. De aceea, doctoriţa face apel la calm şi îi asigură pe toţi cei care sună la 112 că vor beneficia de asistenţă medicală.

„Este esenţial să putem face o prioritizare cât mai corectă a cazurilor, prin urmare este necesar ca persoanele care sună la Ambulanţă să spună cât mai corect dispecerilor ce îi supără şi dacă durerile care îi supără sunt acute. Probabil că este o perioadă de viroze, este şi frig, într-un fel trece prin această perioadă o persoană sănătoasă şi altfel un pacient cu diabet sau unul care este hipertensiv. În 48 de ore am avut 3.588 de solicitări, din care 3.169 au fost preluate de noi şi de ambulanţele private care sunt dispecerizate de noi. Nu neglijăm pe nimeni, însă îi rugăm să ne scuze pentru întârzieri, pentru că ele există”, a explicat, pentru „Adevărul”, medicul Alis Grasu, şefa Serviciului de Ambulanţă Bucureşti Ilfov (SABIf).

Presiunea, resimţită şi de spitalele mari de urgenţă

Potrivit acesteia, deficitul de personal este în continuare de 40%, iar maşinile cu care asistenţii şi medicii operează în teren sunt vechi de 10 ani. Însă, în aceste zile, toate cadrele medicale, cu excepţia celor aflate în concediu medical, sunt la serviciu. Mai precis, pe tură sunt 50 de echipaje.

„Aşa presiune ca acum nu am simţit de mult, ne străduim însă să facem faţă solicitărilor. Îi rog însă pe bucureşteni să ne ajute să prioritizăm apelurile, să spună corect care sunt simptomele pe care le au. O parte dintre cazurile care ajung la Serviciul de Ambulanţă ar putea fi preluate de medicii de familie sau de medicii specialişti. Vorbim aici de viroze, bronşite, colici renale, afecţiuni gastrointestinale, diabet şi alte afecţiuni cronice care sunt în urmărire la medicii din policlinici. Aceste cazuri fără risc vital suprasolicită dispeceratul, iar alocarea resurselor se face cu dificultate. Astfel, cazuri cu adevărat de urgenţă riscă să fie rezolvate cu întârziere, în ciuda suplimentării echipajelor de intervenţie", a continuat Alis Grasu.

Inclusiv spitalele de urgenţă resimt această presiune venită din partea populaţiei. Pe holurile de la urgenţe sunt atât pacienţi cu politraume sau infarcte, dar şi cu viroze sau dureri de burtă. Aceştia din urmă aşteaptă însă şi patru ore pentru a fi preluaţi de un asistent sau un doctor. Iar situaţia pare că se va înrăutăţi, având în vedere că vin sărbătorile de iarnă şi multe din policlici vor fi închise.

Policlinicile au diminuat investigaţiile gratuite

„Este aglomeraţie la unităţile de primiri urgenţe (UPU). La noi au fost mai multe prezentări decât de obicei, majoritatea urgenţe. Se întâmplă aşa în fiecare an în perioada sărbătorilor. Sunt pacienţi care vin şi pe picioarele lor la UPU şi stau şi aşteaptă patru ore până să fie preluaţi. Asta pentru că accesul la asistenţa medicală ambulatorie este dificil. Medicii de familie, şi ei sufocaţi, îşi închid cabinetele, iar policlinicile care au mai rămas nu pot asigura necesarul de consultaţii motiv pentru care se face un abuz al solicitării asistenţei de urgenţă. Nimeni nu penalizează aceste abuzuri”, a declarat profesorul Doina Dimulescu, şefa Spitalului de Urgenţă Elias din Capitală.

Când trebuie sunat la Ambulanţă

De cealalată parte, medicii de familie spun că în general românii fac abuz de sărbători, fiindu-le mai comod să aştepte medicul acasă decât să se deplaseze la cabinetul medicului de familie sau la specialist.

„În plus, nu au noţiunea de urgenţă. Pentru ei, inclusiv temperatura de 38 de grade Celsius este febră. Am avut trei pacienţi care au venit la cabinet şi care au chemat şi salvarea cu o seară înainte. E mai normal să vină la medicul de familie, dar ei percep urgenţele în mod diferit. Trebuie sunat la Ambulanţă doar dacă apare o durere acută severă, febra depăşeşte 39 cu 5 sau au colică biliară ori alt tip de suferinţă apărută brusc. Nu chemi salvarea pentru orice. Aici e vorba şi de responsabilitate, se poate întâmpla să privezi un pacient cu infarct de ajutor pentru că e un echipaj la tine”, a explicat şi medicul Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF).

Reguli de respectat

În primul rând, când apelezi 112 nu trebuie să intri în panică asta pentru a putea răspunde la toate întrebările operatorului. Trebuie să declari concis cele întâmplate, să menţionezi adresa la care s-au produs evenimentele şi să respecţi indicaţiile dispecerului până la sosirea unui echipaj de urgenţă. De asemenea, este esenţial să nu închizi telefonul până în momentul în care operatorul solicită acest lucru.

Urgenţe pentru care e nevoie de salvare

- când observăm că o persoană este inconştientă
- când observăm căderea într-o stare de inconştienţă, manifestată prin amelţeală, lentoare
- când cineva a inhalat vapori chimici sau doxid de carbon de la instalaţii de încălzire defecte
- când copiii şi bătrânii au febră de peste 39 de grade
- când avem dureri ascuţiţe, puternice, în piept
- când observăm semne ale unui atac cerebral: o persoană vorbeşte cu difucultate sau i se slăbesc muşchii mimici
- când apar dureri abdominale insuportabile
- în cazul deshidratărilor puternice
- în cazul durerilor puternice de spate, care fac imposibilă mişcarea
- dacă apar hemoragii abundente care persistă mai mult de 10 minute

Urgenţe pentru care nu e nevoie de salvare

- când manifestăm simptomele clasice ale unei răceli - tuse, dureri în gât, frisoane
- când am suferit tăieturi sau arsuri minore în locuinţă
- când avem dureri cronice şi am rămas fără medicamente
- când avem stări depresive
- când avem nevoie de controale medicale de rutină
- când avem vânătăi minore
- când avem dureri de cap trecătoare
- când ne curge sânge din nas
- când avem nevoie să transportăm o femeie însărcinată la spital aflată în starea iniţială a travaliului

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite