PROIECT Alocaţiile pentru hrană din spitale ar putea creşte din decembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Sănătăţii intenţionează să crească alocaţiile de hrană pentru pacienţii internaţi în spitalele publice, de la 7, la 19,4 lei pentru adulţi şi de la 3, la 17,5 lei pentru copii, începând cu luna decembrie.

Potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern pus în dezbatere publică pe site-ul instituţiei, începând cu luna decembrie 2014, nivelul alocaţiilor de hrană va fi actualizat cu indicele preţurilor de consum la mărfuri alimentare, în perioada mai 2008 -septembrie 2014, precum şi creşterea cu 5% a cotei TVA.

"Este necesară o actualizare a cuantumului alocaţiilor pentru bolnavi. Acestea au rămas neschimbate din anul 2008 şi nu mai corespund realităţilor, iar succesul tratamentului este dat şi de o alimentaţie corespunzătoare. Proiectul de act normativ pe care îl propunem noi aduce trei noutăţi importante: creşterea efectivă a sumelor destinate alimentaţiei, introducerea unor sume pentru bolnavii în regim de hemodializă (aceştia nu beneficiau de masă chiar dacă programul de dializă se desfăşoară între 4 şi 6 ore), precum şi crearea bazei legale pentru ca autorităţile locale să poată suplimenta aceste sume prin hotărâri ale consiliilor locale pentru spitalele din subordine", se arată în proiect.

Calculul detaliat al cuantumului alocaţiilor de hrană a fost realizat la cererea Ministerului Sănătăţii, de către medici specialişti nutriţionişti, pe categorii de bolnavi şi afecţiuni.

Astfel alocaţia de hrană zilnică pentru bolnavi TBC şi HIV/ SIDA adulţi ar putea creşte la 16 lei, iar pentru copii, la 15 lei, pentru bolnavi cu hepatită şi neoplazicii adulţi, la 15 lei, iar pentru copii, la 16,4 lei, pentru bolnavi cu diabet adulţi, la 15 lei, iar pentru copii, la 17,5 lei, pentru persoanele care suferă de arsuri, la 15 lei (adulţi) şi 10 lei (copii), pentru lăuze, 14 lei, bolnavi în leprozerii, la11 lei, bolnavi psihici şi bolnavi psihici cu internare obligatorie, 12 lei, bolnavi internaţi în staţionare de zi, 7 lei, copii nou-născuţi, prematuri, în maternităţi sau compartimente, alimentaţi artificial - 10 lei, copii nou-născuţi prematuri alimentaţi natural - 5 lei, copii 0-3 ani - 10 lei, copii 3 - 16 ani - 12 lei. 

Potrivit proiectului, nivelul alocaţiilor de hrană este cel maxim. Acesta poate fi depaşit prin hotărâri ale consiliilor unităţilor administrativ-teritoriale pentru spitalele din subordine , cu suportarea de către acestea din bugetele proprii a cheltuielilor suplimentare, precum şi la solicitarea persoanelor fizice beneficiare, care vor suporta cheltuielile suplimentare corespunzătoare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite