ALERTĂ METEO: Cod portocaliu de furtună în aproape toată ţara. Cod galben de caniculă în sud-estul ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare cod galben de caniculă şi disconfort termic în sud-estul ţării, inclusiv în Municipiul Bucureşti, valabilă luni. Totodată, ANM avertizează că a emis coduri portocaliu şi galben de instabilitate atmosferică deosebit de accentuată în cea mai mare parte a României.

Primul cod galben de caniculă este valabil luni în Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei. În aceste regiuni disconfortul termic se va menţine accentuat, iar pe arii extinse indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi, precizează ANM. 

În sud-estul ţării disconfortul termic se va menţine ridicat şi pe parcursul zilei de marţi (20 iulie).

image

A doua avertizare de cod portocaliu şi galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată
 este valabilă în perioada 19 iulie, ora 10:00 – 20 iulie, ora 10:00 şi vizează cea mai mare parte a ţării.

În zonele de munte, în Transilvania, Maramureş, jumătatea de nord a Moldovei, iar spre seară şi în cursul nopţii de luni spre marţi (19/20 iulie) şi în Banat, cea mai mare parte a Olteniei şi în nord-vestul Munteniei, vor fi averse torenţiale, descărcări electrice şi pe alocuri vijelii şi grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantităţi de apă de 35...50 l/mp şi izolat peste 60...80 l/mp.

Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în cea mai mare parte a ţării. Vor fi averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii şi grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi local 20...30 l/mp şi izolat 40 l/mp.

image

A treia atenţionare meteo de cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată este valabil în intervalul 20 iulie, ora 10:00 – 21 iulie, ora 12:00.

Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în cea mai mare parte a ţării, dar mai ales în nord, nord-est, centru şi în sud-est, precum şi în zonele de munte. Vor fi averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii şi grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi local 20...30 l/mp şi izolat 50...70 l/mp.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite