Agentia SAPARD ameninta ca nu mai plateste nici o firma care nu a lucrat ca la carte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspectorii Agentiei SAPARD, care efectueaza o serie de verificari la proiectele efectuate cu bani europeni, au gasit mai multe nereguli privind intarzieri in efectuarea lucrarilor, executii

Inspectorii Agentiei SAPARD, care efectueaza o serie de verificari la proiectele efectuate cu bani europeni, au gasit mai multe nereguli privind intarzieri in efectuarea lucrarilor, executii necorespunzatoare, societati care au contractat mai multe lucrari sau care au subcontractat proiectele. Peste 30 de proiecte din intreaga tara au fost verificate si un raport exact privind ilegalitatile savarsite va fi prezentat in cel mult o saptamana, au promis oficialii Agentiei. Un caz mult mediatizat si asupra caruia inspectorii s-au pronuntat este cel al drumului de la Albesti, judetul Vaslui. "Inspectorii Directiei Control si Antifrauda au constatat ca drumul nu a fost efectuat in totalitate conform prevederilor proiectului. Nici intretinerea nu a fost potrivit standardelor. Desi dimensionat pentru trafic usor, drumul a fost folosit pentru mare tonaj", a spus Samoila Szabo, director general al Agentiei SAPARD. El a precizat ca, pana la 31 august, constructorul va trebui sa termine si sa repare drumul, perioada de garantie urmand a fi prelungita cu perioada necesara realizarii lucrarilor neefectuate la timp. "Avem suspiciuni ca dirigintele de santier nu si-a efectuat sarcina, astfel incat el nu va fi platit din fondurile europene si vom sesiza organele competente pentru a face verificari, in acest caz Inspectoratul de Stat in Constructii", a spus Szabo. Inspectorii Agentiei au descoperit mai multe societati care au contractat mai multe lucrari si in aceasta perioada sunt verificate graficele de executie. "Firma Ben&Ben Serv SRL din Cluj-Napoca a contractat 11 lucrari si o mare parte dintre ele prezinta intarzieri semnificative. In aceasta situatie sunt 3-4 societati, care nu-si vor primi banii daca nu fac treaba buna", a aratat directorul Agentiei.
Firmele mari de constructii care subcontracteaza proiectele SAPARD nu vor primi bani
Fondurile europene nu vor ajunge nici la firmele de constructii care au castigat lucrari derulate prin programul SAPARD si le-au subcontractat. In aceste cazuri, contractele vor fi reziliate. "Acest lucru a devenit un fenomen in ultimul timp, multe firme mari de constructii subcontractand lucrarile castigate, in procent de suta la suta, desi prevederile legale nu permit mai mult de 30 la suta" , a spus Szabo. Din controalele efectuate pana in prezent de Agentia SAPARD, mai mult de 10 firme au fost gasite in situatia mentionata. "Vom lua masuri drastice pentru toate firmele care vor fi gasite in astfel de situatii, intrucat in foarte multe cazuri cand exista prea multi subcontractori banii devin insuficienti pentru lucrare", a subliniat directorul general al Agentiei. Acesta a mai precizat ca prin aceste masuri incearca se reglementeze piata constructiilor, care, dupa integrare, va trebui sa absoarba foarte multi bani europeni. "Vrem ca doar firmele serioase sa reziste in piata, iar cele care subcontracteaza sa fie eliminate", a precizat Samoila Szabo.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite