Achiziţiile din spitale nu se vor mai face pe baza celui mai mic preţ, ci pe baza celui mai bun raport calitate-preţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Achiziţiile din spitale, inclusiv aparatură medicală, nu vor mai fi făcute pe baza celui mai mic preţ, aşa cum prevedea legea până acum, ci pe baza celui mai bun raport calitate-preţ.

Măsura este prevăzută în Ordonanţa de Urgenţă care modifică Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, adoptată marţi seară de guvernul Orban.

OUG adoptată aseară modifică Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii astfel:

"La art. 581 , după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu următorul cuprins:”(11) Contractele, încheiate urmare a procedurilor de achiziţie publică prevăzute la alin. (1), vor fi atribuite pe baza criteriului cel mai bun raport calitate-preţ."

​Spitalele private vor asigura în premieră servicii medicale de urgenţă decontate integral de stat

Principala modificare introdusă de OUG este că prevede explicit că spitalele private care vor asigura servicii medicale de urgenţă au obligaţia de a nu încasa niciun fel de sume suplimentare de la pacienţi (coplată) "faţă de cele decontate potrivit actelor normative în vigoare".

Finanţarea acestei măsuri, asigurată de casele de asigurări de sănătate şi de Ministerul Sănătăţii. Potrivit actului normativ adoptat aseară, "cheltuielile pentru îngrijirea pacienţilor aflaţi în stare critică sau cu acuze ce ridică suspiciunea unei afecţiuni grave acute care nu pot fi acoperite din sumele obţinute pe baza contractelor încheiate de către spitalele private cu casele de asigurări de sănătate, vor fi decontate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii. Sumele aferente decontului per caz nu pot depăşi sumele decontate pentru cazuri similare din sistemul public de urgenţă."

Includerea spitalelor private pe lista spitalelor care vor asigura servicii medicale de urgenţă, alături de spitalele de stat, este a doua modificare-cheie adusă prin Ordonanţă de Urgenţă la Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, alături de extinderea tratamentului bolnavilor cronici, în cadrul programelor naţionale de sănătate, la spitalele şi clinicile private, tot fără coplată. Cele două măsuri sunt prevăzute în aceeaşi Ordonanţă de Urgenţă.

Pacienţii cu boli cronice care beneficiază de tratament în cadrul programelor naţionale de sănătate se vor putea trata, la alegere, atât la stat, cât şi la spitale şi clinici private. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite