Şeful Gărzii de Mediu: În Europa neutralizarea deşeurilor costă 500 dolari, la noi costă 20-50 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Un debutant la Garda de Mediu câştigă 2.350 de
lei, aproape cât salariul unei persoane care vinde îngheţată", spune seful Gărzii de Mediu.
„Un debutant la Garda de Mediu câştigă 2.350 de lei, aproape cât salariul unei persoane care vinde îngheţată", spune seful Gărzii de Mediu.

Europa a ajuns la un nivel nemaiîntâlnit de deşeuri acumulate, iar România este una dintre ţinte pentru câştigul financiar imediat, spune şeful Gărzii Naţionale de Mediu, Octavian Berceanu. Neutralizarea deşeurilor costă până la 500 de euro în Europa, în timp ce la noi dacă gunoaiele ajung la o groapă de gunoi costă 50 de euro.

„În port verificăm orice container care ar ridica suspiciuni. Sunt containere care au produse second-hand, ele nu pot fi vândute. În faţă sunt produse second-hand şi în spate sunt produse amestecate cu fel de fel de materiale care vor ajunge pe o groapă de gunoi sau depozitate aiurea.

Se fac şi sesizări penale, luăm aceste firme, vedem cine le-a trimis, luăm legătura cu omologii noştri din alte ţări, verificăm firmele din România, dacă au fost astfel de tranzacţii, cine sunt beneficiarii, unde au ajuns", a afirmat, luni, la Digi 24, şeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu.

Octavian Berceanu mai spune că există o presiune la graniţă pentru importurile de deşeuri, iar aceasta este încurajată de corupţia sistemică evidentă în România.

Sunt rapoarte care  spun clar că aceste structuri de crimă organizată au funcţionat şi încă funcţionează bine pe teritoriul României şi sunt o punte pentru importurile ilegale de deşeuri. Berceanu afirmă că se lucrează acum la neutralizarea acestor structuri de crimă organizată şi a fost schimbată tactica: sunt controale cu comisari dintr-un judeţ în alt judeţ.

„Există un curaj dat de o corupţie sistemică evidenţă în România. Sunt rapoarte care ne spun clar că aceste structuri de crimă organizată au funcţionat şi încă funcţionează bine pe teritoriul României şi sunt o punte pentru importurile ilegale de deşeuri. Asta facem acum: neutralizăm aceste structuri de crimă organizată, ca această punte să fie dizolvată.

Am schimbat tactica: facem controale cu comisari dintr-un judeţ în alt judeţ şi eficienţa e bună. Avem nevoie de un sprijin de la autorităţi - date despre acele firme, să vedem ce se întâmplă în teren, dotări.

Deja ministerul ne dotează cu aparatură. Dacă vorbim de salarizare, un debutant la Garda de Mediu câştigă 2.350 de lei, aproape cât salariul unei persoane care vinde îngheţată. În condiţiile astea rămânem fără oameni", a afirmat Octavian Berceanu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite