Învăţământul românesc între "succesuri" şi manuale pe post de somnifer

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Învăţământul românesc, criticat indiferent de culoarea politică
Învăţământul românesc, criticat indiferent de culoarea politică

Nevoia de reformare a sistemului de învăţământ este recunoscută de întreaga clasă politică. În timp ce liberala Adriana Săftoiu consideră că ar trebui pus accent mai mare pe gramatică pentru a feri limba română de "succesuri" şi "vanghelizare", ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu recunoaşte că multe dintre manualele şcolare sunt adevărate "somnifere".

Adriana Săftoiu a calificat învăţământul românesc drept "inhibitor şi negativ" la o dezbatere pe tema educaţiei, adăugând că dacă gramatica nu este studiată corect, vor exista în continuare "succesuri", iar limba română va trece printr-un proces de "vanghelizare".

"Aş spune că învăţământul din România este unul inhibitor, de sancţionare, un învăţământ negativ care nu încurajează nici creativitatea, nici persoanlitatea elevului. Curricula este greoaie, elevul este pus în situaţia de a asimila noţiuni complexe în detrimentul asimilării şi consolidării noţiunilor de bază pentru clasele I-IV, adică ortografie şi punctuaţie, citire cursivă, înţelegerea unui text. Atâta timp cât gramatica nu e studiată corect şi bine vom continua eventual să avem pluralul de tipul "succesuri" sau să vanghelizăm în continuare limba română", a susţinut Adriana Săftoiu, la începutul dezbaterii.

Deprimaţi de textele din manuale

Potrivit liberalei multe texte din manualele de Limba şi literatura română au "un mesaj nepotrivit vârstei şi preocupărilor elevilor". Potrivit acesteia, textele din manualele şcolare încurajează stările depresive şi reacţiile violente. "Nu cred că am citit atâtea texte triste câte am putut să citesc în manualele din clasele a II-a, a III-a şi a IV-a. În clasa a IV-a sunt 34 de texte. Am avut curiozitatea să văd în câte texte voi găsi cuvântul a plânge cu derivatele plâns şi lacrimă. În 11 texte, din 34. Ieri citeam că numărul copiilor cu depresii din şcoala primară şi cu o tendinţă spre violenţă, e în creştere. Cum să nu fii depresiv în această situaţie?", a spus Săftoiu, citată de Mediafax.

Liberala a precizat, însă, că nu tot ceea ce are de reproşat sistemului de învăţământ de la noi îi poate fi imputat ministrului Daniel Funeriu, căruia i-a spus că e sigură că fiica lui nu studiază Goethe în şcoala primară pe care o urmează în Germania.

Funeriu: Multe dintre manuale sunt "un bun somnifer"

Critica la adresa sistemului educaţional din România a venit şi din partea ministrului Educaţiei. Democrat-liberalul Daniel Funeriu a precizat că multe din manualele actuale din învăţământul românesc sunt "un bun somnifer".

"Primul lucru pe care l-am făcut când am intrat în biroul de ministru, a fost să scot din vitrină toate diplomele, medaliile care nu au de-a face cu educaţia, şi am cerut asistentei mele să îmi aducă toate manualele care se află pe piaţa din România. De atunci în fiecare zi citesc câte un manual şi multe dintre ele sunt un foarte bun somnifer. Avem şi manuale care sunt funcţionale pe anumite domenii", a declarat şeful de la Educaţie.

Chiar dacă subiectul dezbaterii a fost sistemul de învăţământ nu au lipsit micile înţepături politice. Funeriu i-a reproşat Adrianei Săftoiu că este deranjată de un anumit nume de familie din politica românească care este frecvent asociat cu succesul.

"Aţi vorbit despre erori care se fac în limbajul comun. Am observat că vă deranjează că un anumit nume de familie din politica românească e frecvent asociat cu succesul. Asta e viaţa, unii au succes, alţii mai puţin", a spus ministrul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite