În această epavă vom muri cu toţii

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Motto: „La fiecare două secunde Universul produce un retardat mental, încât îţi vine să-l baţi pe umăr şi să-i spui «Bravo Bătrâne»!”(L.Durrell, Cvintetul de la Avignon)

Te salvează Dumnezeu şi te omoară Prostia. Incompetenţi, tupeişti şi proşti, sunt decidenţii noştri politici. România se află într-o gravă criză de destrămare instituţională, acoperită televizat de găunoasa polemică dintre găşti mafiote, venite din vechiul partid PCR. Aceste repetitive dezbateri nu pot acoperi mizeria ce acoperă întregul aparat de stat.  Şi totuşi nimeni nu reacţionează în faţa evidenţei. Responsabilitatea e pasată dintr-o parte în alta, ca în vremea lui Nicolae Ceauşeacu, nimeni nu este vinovat de nimic, „subordonaţii şi-au făcut perfect datoria”, după cum spun oficialii.

De atâta perfecţiune, în anul de graţie 2014 (şi nu 1914!!) un aparat de zbor prăbuşit este descoperit abia după şase ore, dar nu de subordonaţii perfecţi ai ministrului Stroe ci de un pădurar! Deşi există zeci de instituţii care ne asigură că supraveghează teritoriul ţării, de la ISU la STS, şi care au cumpărat aparatură de sute de milioane de euro, ironia sorţii face ca doar un pădurar dotat cu o biată lanternă să-i identifice pe supravieţuitori. Lungul drum al identificării a costat vieţi, de atunci, încoace. Dar ce mai contează într-o ţară unde este atâta veselie, unde intrerlopi cunoscuţi benchetuiesc cu procurori, unde noii baroni arată mai grobieni decât nişte chelneri rataţi sau recuperatori de bunuri.

Dar asta este realitatea crudă a României de azi. O ţară care-şi marginealizează copiii excepţionali, nebăgându-i în seamă, în schimb îi protejează pe toţi grosolanii agramaţi dar cu buzunarele burduşite de evaziune fiscală. Iar copii protejatilor ajung bine, in posturi asigurate, care vin la pachet cu deplina siguranta personala!

În acest ritm de inversare astronomică a valorilor, parcă nu s-a mers nicicând. România arată, de la cap la coadă, ca o nuntă meltenească la care naşii mafiei cântă non-stop manele şi fac aluzii sexuale. Fiindcă noua aristocraţie a României, adică baronii locali şi clientela, au trei mari pasiuni: banii, băutura şi prostituatele  de duzină.

Cum ai putea să-i spui unui astfel de deputat că vrei să iniţiezi un program cultural, că un copil talentat are nevoie de sprijin, când el nu poate duce o singură propoziţie până la capăt fără a face greşeli grave de gramatică.

Ne întrebăm disperaţi cum ar reacţiona Internele, Armata şi celelalte structuri ale ţării în cazul unui conflict sau a unei catastrofe naturale dacă pentru identificarea unui avion căzut în munţi au trebuit atâtea ore şi două victime?! Cat despre cruzimea intamplarilor recente, imi este teribil de greu sa insir cuvinte. Adevarul este insa umatorul: Atunci cand cele mai vulnerabile categorii de varsta, copiii si batranii nu mai sunt protejati ci abandonati sortii de catre stat, acesta a inceteaza sa mai existe! In schimb, in toate institutiile posibile, prolifereaza adormitii agresivi, puturosii, lichelele profesionale, protejate de catre stat, printr-un cod al muncii, care distruge sistematic creativitatea, harnicia, ingeniozitatea, integritatea, principiile, curajul.

Statul român este şubrezit în profunzime. Dar ne minţim zilnic că avem perfomanţe uluitoare. Toţi funcţionarii politici şi cei din ministere, guşaţi şi burtoşi, au calificative excepţionale, maşini la scară şi conturi preapline. În acelaşi timp, elita naturală a României nu are bani să-şi cumpere o carte sau să-şi plătească întreţinerea.

Ne întrebăm tot cu disperare, dacă, în această jalnică stare de lucruri, nu cumva România are nevoie de o intervenţie chirugicală adâncă. Adevărul crud nu mai poate fi eludat. Dacă nu vrem să murim de frig cu toţii, în această epavă socio-politică.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite