WIKILEAKS Victor Ponta, în 2008: „Formarea unui Guvern PSD-PNL, imposibilă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În 2008, Victor Ponta era sceptic faţă de şansele unei alianţe PSD-PNL Foto: Adevărul
În 2008, Victor Ponta era sceptic faţă de şansele unei alianţe PSD-PNL Foto: Adevărul

Victor Ponta era de părere în noiembrie 2008, înaintea alegerilor parlamentare, că formarea unui guvern PSD-PNL era imposibilă la acel moment, cu excepţia situaţiei în care ar fi fost suspendat preşedintele Traian Băsescu, relevă o telegramă confidenţială din acea perioadă a Ambasadei SUA către Departamentul de Stat, dezvăluită zilele acestea de site-ul Wikileaks.

„În ceea ce priveşte posibila formare a unui guvern PSD-PNL, Ponta a remarcat că sub nicio formă nu se poate face acum, cu excepţia situaţiei în care ar fi suspendat preşedintele. O asemenea măsură ar fi însă sinucigaşă deoarece l-ar face pe Băsescu un candidat imbatabil anul viitor“, se afirmă în telegramă.

 „În timp ce unii lideri ai PSD, inclusiv liderul grupului PSD din Camera Deputaţilor Viorel Hrebenciuc, insistă în continuare pe o coaliţie cu PNL, opinia tot mai răspândită în rândurile PSD este că partidul nu-şi poate permite să rămână în afara guvernării pentru un nou ciclu electoral“, se arată în telegrama datată 20 noiembrie 2008, cu zece zile înaintea alegerilor parlamentare.

Mai mult, liderii locali ai partidului sunt de asemenea conştienţi de beneficiile guvernării şi fac presiuni asupra conducerii centrale a partidului să se alăture cu orice preţ viitorului guvern. Ponta a spus că au deja loc discuţii interpartinice informale şi a remarcat că o coaliţie PSD-PDL ar fi o combinaţie „imbatabilă“, având de partea sa 70% din locurile parlamentare. Ponta a glumit spunând că numai doi lideri PSD sunt împotriva acestei opţiuni – „Iliescu, pentru că este prea bătrân, şi eu, pentru că sunt prea tânăr“, precizează telegrama.

Documentul mai notează că Ponta a adăugat că un alt motiv pentru care un guvern PSD-PNL este puţin probabil acum este că mulţi dintre rivalii lui Tăriceanu din PNL şi-ar dori în opoziţie, remarcând că în cazul în care Tăriceanu va continua să conducă partidul, „greii“ PNL Crin Antonescu, Ludovic Orban şi Norica Nicolai ar fi „morţi“ din punct de vedere politic. „Le este mai puţin foame decât nouă“, a concluzionat el.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite