„Washington Times“: Copleşiţi de greutăţi, românii oftează după comunism

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii protestează tot mai des faţă de întreaga clasă politică FOTO Mediafax
Românii protestează tot mai des faţă de întreaga clasă politică FOTO Mediafax

Lupta continuă dintre premier şi preşedinte în contextul crizei economice determină tot mai mulţi români să-şi dorească întoarcerea comunismului, pe care îl văd precum un sistem care le garanta stabilitate şi siguranţă.

„Astăzi, România a devenit impredictibilă. Cei cărora le pasă mai mult de siguranţă decât de libertate ajung să privească înapoi cu nostalgie“, spune istoricul Lucian Boia, autorul cărţii „Istorie şi mit în conştiinţa românească“.

Mai bine de 53% din români au declarat luna trecută, într-in sondaj realizat de Public Affairs, că ar prefera să trăiască iar în regimul lui Nicolae Ceauşescu. În urmă cu doi, un sondaj similar realizat de aceeaşi companie arată că procentul românilor care doreau întoarcerea la comunism se situa la 44%.

Creşterea nemulţumirii faţă de democraţie şi capitalism a apărut după ani întregi de probleme economice şi politice, scriu jurnaliştii americani.

Îndepărtarea de la putere a comunismului şi trecerea la economia de piaţă au oferit oportunităţi pentru îmbogăţire, dar au şi împământenit o cultură a corupţiei.

„Nu mai este micul schimb de cadouri sau şpăgi pentru a avea acces la bunuri şi servicii care nu erau accesibile la liber în regimul comunist. Noua mită a început cu nou-formatele partide politice care ofereau contracte publice în schimbul fondurilor de campanie“, se arată în cotidianul american.

Corupţia este responsabilă în mare parte pentru prăpastia adâncă dintre clasele sociale, dintre bogaţi şi săraci, vizibilă peste tot, în special pe drumurile pe carelimuzinele se întâlnesc cu căruţele. Clădirile noi de sticlă se înalţă lângă case pe jumătate în paragină. Capitala se laudă cu zeci de magazine de designeri de lux, deşi Produsul Intern Brut al statului nu depăşeşete 12.600 de dolari pe cap de locuitor pe an.

Iar entuziasmul de care dădeau dovadă mulţi în 2007, atunci când România a aderat la Uniunea Europeană, a început deja să fie înlocuit de nemulţumire, accentuată de criticile adresate de UE le-a adresat României în ultima perioadă. Mulţi dintre protestatarii de la Bucureşti au afişat mesaje  precum „Nu uitaţi, aceasta nu este ţara voastră“ către UE.

„Nostalgia pentru acest trecut este ca atunci când te desparţi de prietena cu care te certai tot timpul. Te întâlneşti apoi cu altă femeie, iar această relaţie este şi mai proastă. În această situaţie, este normal să-ţi fie dor de prima prietenă“, explică pentru „Washinton Times“ Ruxandra Ivan, profesor de Ştiinţe Politice în cadrul Universităţii din Bucureşti.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite