Un test de onoare pentru PNL

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

La foarte puţine minute după ce marţi seara senatorii României l-au salvat din nou de la o posibilă arestare preventivă pe colegul lor de fărădelegi şi furtişaguri Dan Şova, preşedintele Klaus Iohannis posta pe contul lui de facebook o zicere şi înţeleaptă, şi exasperată ce suna în felul următor: „Este din ce în ce mai greu de lucrat cu acest Parlament şi cu aceste majorităţi”.

Din păcate pentru domnia sa ca şi pentru imaginea lui publică tot mai în picaj şi din ce în ce mai puţin pe placul celor ce l-au votat, dl. Klaus Iohannis are numai parţial dreptate în ceea ce gândeşte şi împărtăşeşte românilor. De fapt, e greu de lucrat cu întreg Parlamentul, nu doar cu majoritatea coagulată în jurul PSD şi a preşedintelui acestuia, dl. Victor Ponta. Cererea de încuviinţare a unei posibile arestări preventive a odiosului domn Dan Şova ar fi putut trece fără probleme dacă o seamă de parlamentari ai marelui, noului şi indistinctului PNL ar fi binevoit să se prezinte la serviciu şi la vot.

Numele absenţilor penelişti cu acte în regulă sunt, în primul rând, Antonescu Crin. Cel mai presus de lege şi de obligaţii, aşa cum ne încredinţa cu imensă neruşinare un alt parlamentar penelist pe nume Dolha, într-o scandaloasă prestaţie, miercuri seara la b1tv. Boagiu Anca despre care aflăm că ar fi absentat motivat. Chiru Gigi Cristian care ne spune că a plecat în străinătate pe banii lui, fără să anunţe pe nimeni, poate şi pentru că multiplele-i încatenări penale îi dau voie şi lui să lipsească oricând vrea de la serviciu. Celor deja numiţi li se alătură Dumitrescu Iulian, Popa Mihaela, Popescu Corneliu, Popescu Dumitru Dan, Neagu Mihai, Grigoraş Viorel, Florea Daniel Cristian.

Ultimul pe listă, cu voia dumneavoastră, e tânărul, gureşul şi inconsistentul senator de Bihor ce răspunde la numele de Bodea Cristian Petru. Căruia îi rezerv un loc special pe această listă a ruşinii şi a complicităţii peneliste nu doar fiindcă e dintre „aleşii” judeţului în care locuiesc. Ci şi pentru că pe vorbetele în cauză, despre care nu am ştiinţă să cunoască vreo altă meserie decât demagogia politică, în urmă cu ceva timp, când acelaşi Senat l-a făcut scăpat pe senatorul transpirat Varujan Vosganian, l-am auzit însăilând o argumentaţie ce l-a trimis definitiv într-un derizoriu şi ridicol prin comparaţie cu care până şi Rică Venturiano pare să fie o persoană mai de încredere şi mai respectabilă decât junele fost student cu prelungiri şi publicist ot Topa de Criş.

Teoretic, PNL avea tot interesul ca cererea DNA să treacă. Sus-numiţii absenteişti şi chiulul lor ce va fi sancţionat de partid, aşa după cum ne-a asigurat miercuri dl. Vasile Blaga, au subminat grosolan respectivul interes, ridicând numeroase semne de întrebare legate de capacitatea formaţiunii rezultată din fuziunea forţată şi, în realitate, cel puţin în teritoriu nedusă până la capăt dintre vechiul PNL şi fostul PDL, de a finaliza şi încă cu succes o acţiune politică.

E vorba despre semne de întrebare cu atât mai îngrijorătoare pentru reuşita moţiunii de cenzură la adresa guvernului Ponta pe care PNL ar urma să o depună azi. Văzând cât de nesigur, de haotic, de neorganizat, de impotent acţionează partidul pe care se fac că îl conduc doamna Alina Gorghiu şi dl. Vasile Blaga şi cu ai cărei componenţi se iluzionează că ar putea vreodată să aibă guvernul lui preşedintele Klaus Iohannis, aproape că îţi vine să îi dai dreptate lui Victor Ponta care zburdă pe mai departe în voie, face legea după cum vrea el şi cu aroganţa-i fără leac afirmă ironic: „Îmi dă o mare emoţie (moţiunea de cenzură) că 5 (iunie, n.m) e vineri şi mi-e că nu o depun”. Între timp, după ce s-a anunţat chiar azi ca dl. Ponta e urmărit penal, s-ar putea ca emoţiile premierului să fie altele.

Fără doar şi poate, moţiunea PNL, chiar dacă va fi depusă azi şi se pare că va fi, nu are prea mari şanse de a trece. Partidul iniţiator nu dispune de suficiente voturi în Parlament, iar preşedintele UDMR, dl. Kelemen Hunor, a lăsat să se înţeleagă că parlamentarii Uniunii nu vor vota în favoarea ei. Aceasta nu doar fiindcă udemeriştii sunt mai preocupaţi de exprimarea solidarităţii cu vârfurile şi finanţatorii formaţiunii lor pretins culturale, în realitate cât se poate de politice, vârfuri şi finanţatori ce au tot mai mari, mai neiertătoare şi mai vizibile probleme cu justiţia, ci şi pentru că interesele electorale ale UDMR nu au nimic în comun cu o lege de natură să faciliteze accesul la vot al Diasporei.

Cu totul alta e situaţia PNL. Dar mai ales aceea a preşedintelui Klaus Iohannis. Care, orice s-ar spune, nu ajungea Primul Om în Stat fără curentul de opinie creat între cele două tururi de scrutin ca urmare a incalificabilei bătăi de joc la adresa Diasporei şi a dreptului acesteia de a-şi exercita dreptul la vot. O bătaie de joc matematic şi cinic ticluită în laboratoarele de campanie ale PSD şi în cabinetele ministeriale ale miniştrilor guvernului controlat de acesta. Respectivul curent de opinie şi mobilizarea exemplară a Diasporei iar nu strategia sau ajutorul politic al PNL au făcut posibil zisul „miracol din noiembrie”. 

Dl. Iohannis are, faţă de Diasporă şi faţă de cei ce s-au solidarizat cu ea, de onorat o promisiune a cărei nerespectare îl va costa scump în viitor. Iar PNL trebuie să îşi dovedească în ziua votului susţinerea pentru preşedinte. Mobilizându-şi parlamentarii şi chemându-şi la ordine şi la serviciu chiulangii. Vom vedea foarte curând dacă e în stare să o facă.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite