Un Gabi pentru şefia TSD. Gabriel Petrea sau Gabriela Podaşcă? Ce jocuri fac liderii PSD pentru alegerea noului şef al TSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriela Podaşcă are cele mai mari şanse să ajungă în fruntea TSD Foto: Adevarul
Gabriela Podaşcă are cele mai mari şanse să ajungă în fruntea TSD Foto: Adevarul

Preşedintele PSD Liviu Dragnea i-a asigurat pe candidaţii la funcţia de preşedinte al Tineretului Social şi Democrat (TSD) că nu va interveni în lupta internă, în timp ce preşedintele executiv al PSD Valeriu Zgonea n-a ascuns că o va susţine pe Gabriela Podaşcă. Social-democraţii cred că va fi un scor strâns între Gabriel Petrea, fost viceprimar al Sectorului 6, şi deputatul Gabriela Podaşcă. Al treilea candidat este Andrei Tinu, fără şanse.

Peste 1.000 de delegaţi din toată ţara sunt aşteptaţi sâmbătă, la Romexpo, pentru a alege preşedintele Tineretului Social-Democrat (TSD), ca urmare a expirării mandatului lui Mihai Sturzu, plasat în fruntea organizaţiei de tineret în 2013 de către preşedintele PSD de atunci, Victor Ponta. Deputatul PSD Gabriela Podaşcă, fostul viceprimar al Sectorului 6, Gabriel Petrea, şi vicepreşedintele TSD Andrei Tinu sunt cei trei aspiranţi la fotoliul deţinut în trecut de Victor Ponta şi Nicolae Bănicioiu.

Funcţia de preşedinte TSD a reprezentat o rampă de lansare pentru cei doi în politica mare. Victor Ponta a ajuns preşedinte PSD şi prim-ministru al României, iar Bănicioiu a fost ministru al Sănătăţii, reuşind, totodată, să-şi păstreze un loc de vicepreşedinte PSD la nivel central şi în mandatul lui Liviu Dragnea.

Dragnea nu se bagă
Astfel, câştigarea preşedinţiei TSD reprezintă o miză mare pentru tinerii social-democraţi care vor o carieră în politică. De aceea, competiţia se anunţă a fi una strânsă, cel puţin pentru primii doi candidaţi, Gabriela Podaşcă, deputat PSD, şi Gabriel Petrea, fostul viceprimar al Sectorului 6, care au şanse egale, au povestit pentru „Adevărul“ surse social-democrate. 

Cei doi au căutat să obţină sprijinul preşedintelui PSD Liviu Dragnea pentru a le creşte şansele la Congres, însă Dragnea le-a transmis că nu va interveni pentru niciunul dintre candidaţi, potrivit unor surse de la vârful PSD. „Am înţeles, Gabi Podaşcă candidează, Gabi Petrea candidează. Deci, dacă sunt doar ei doi candidaţi, sigur preşedintele va fi Gabi“, s-a rezumat să comenteze Dragnea.

Zgonea o vrea pe Podaşcă
Spre deosebire de Dragnea, care nu va transmite un mesaj clar pentru unul dintre candidaţi, preşedintele executiv al PSD Valeriu Zgonea o va susţine în faţa tinerilor social-democraţi pe Gabriela Podaşcă, prima înscrisă în competiţia pentru şefia TSD. Timp de un an, Podaşcă a bătut ţara pentru a-şi face campanie, obţinând susţinerea mai multor filiale, dar şi a celor mai mulţi dintre liderii din conducerea centrală a PSD. „Cred că va câştiga Gabi Podaşcă. Şi-a făcut puternic campanie şi este o fată ascultătoare şi muncitoare“, ne-a spus un lider PSD. Gabriela Podaşcă i-a ţinut locul pentru o scurtă perioadă de timp şi Gabrielei Vrânceanu Firea în funcţia de purtător de cuvânt al partidului, fiind numită de Victor Ponta.

Principalul său contracandidat este Gabriel Petrea, care a ocupat până de curând funcţia de viceprimar al Sectorului 6, condus de liberalul Rareş Mănescu. Gabriel Petrea este şi secretarul general al TSD, cunoscând bine organizaţia. „Cred că a fost o decizie înţeleaptă a lui Gabi Petrea. Ia în serios candidatura la şefia Tineretului Social Democrat şi vrea să se ocupe în mod serios de acest lucru şi de un proiect de eficientizare a acestei organizaţii, nemaiputând să se ocupe şi de administraţia locală. Pe de altă parte, cred că i-a ajuns să lucreze acolo, cred că nu mai vrea să lucreze cu actuala administraţie“, a comentat Dragnea. Al treilea candidat este vicepreşedintele PSD, Andrei Tinu,ultimul înscris în cursă, dar şi ultimul în sondajele social-democraţilor.

Actualul preşedinte al TSD, Mihai Sturzu, a fost impus de Victor Ponta în funcţia de preşedinte al TSD, în urma unui Congres în care a fost singurul candidat. La Congresul PSD care l-a validat pe Liviu Dragnea, unicul candidat, în funcţia de preşedinte al PSD a criticat lipsa competiţiei în partid.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite