UDMR vrea ca ziua maghiarilor să fie sărbătoare oficială în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputaţii şi senatorii UDMR au depus astăzi, 15 martie, la Camera Deputaţilor, un proiect de lege pentru declararea zilei de 15 martie ca sărbătoare a comunităţii maghiare din România, de vreme ce-n Ungaria, ziua de 15 martie este declarată Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.

În expunerea de motive a iniţiativei semnate de 30 de parlamentari UDMR se precizează că data de 15 martie aminteşte de idealurile revoluţiei paşoptiste, care „a unit intelectualitatea maghiară cu cea europeană şi i-a adus alături şi pe gânditorii şi erudiţii români din acele vremuri”, amintindu-i pe Gheorghe Bariţiu şi Nicolae Bălcescu.

„De mai mult de 25 de ani comunitatea maghiară din România sărbătoreşte liber idealurile comune ale revoluţiilor paşoptiste. În fiecare an înalţii reprezentanţi, demnitari ai statului român, preşedinţi şi prim-miniştrii adresează un mesaj comunităţii maghiare cu ocazia zilei de 15 martie. După un sfert de secol putem spune că această zi este un moment când cu toţii căutăm să aducem în prim-plan valorile convieţuirii, cu păstrarea propriei identităţi, sub egida unui efort solidat a tuturor celor care soresc să apropie România de idealurile comune ale Europei contemporane. De fiecare dată, reprezentanţii tuturor forţelor politice democratice ne sunt alături în 15 martie şi sărbătorim împreună acea zi de excepţie care ne-a unit cândva prin idealuri şi simţăminte şi care, suntem convinşi, ne poate uni şi în continuare”, mai spun iniţiatorii proiectului de lege.

Legea prevede, la articolul 1, că „se consacră ziua de 15 martie ca sărbătoare a comunităţii maghiare din România”. Proiectul mai introduce posibilitatea organizării de manifestări cultural-artistice dedicate zilei de 15 martie în localităţile în care trăiesc maghiari, care  „pot fi finanţate de la bugetele autorităţilor publice locale şi judeţene şi alte instituţii publice”. De asemenea, angajatorii trebuie să acorde o zi liberă angajaţilor maghiari, la cerere, pentru ca aceştia să poată participa la manifestările de 15 martie.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite