Băsescu: Momentul în care dezvoltarea epidemiei va fi explozivă se apropie. Toţi cei care vin din zone roşii sau galbene trebuie să intre în carantină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat că toţi cei care vin în România, indiferent din ce zonă, trebuie să intre în carantină imediat, iar mall-urile, barurile de noapte şi cazinourile ar trebui închise, pentru micşorarea riscului de infectare cu coronavirus.

Băsescu a spus că în mediul rural nu funcţionează autoizolarea şi că ar fi fost necesare locuri de carantină pentru toţi cei care intră în România, indiferent de zonă şi ţară.

"Care este eficenţa izolării în mediul rural? Eu vă asigur că cea mai mare parte a celor din mediul rural nu dau doi bani pe această măsură a izolării şi acolo se crează focare. Statul nu mizează pe educaţia propriului popor, ci acţionează adoptând soluţia sigură, adică trebuiau şi trebuiesc şi acum pentru că vor mai fi valuri de români care se întorc acasă de sărbători, trebuiau închiriate sau rechiziţionate hoteluri în interiorul stării de urgenţă, pregătite 40.000 - 50.000 de locuri şi să nu ne mai amăgim că pe cei care vin din zone marcate cu roşu din Spania sau Italia îi băgăm în carantină, iar pe cei care vin din zone cu galben, îi trimitm să se autoizoleze. E o glumă. Toţi cei care vin din zone galben sau roşu trebuie să intre în carantină. Asta face un stat serios”, a declarat Traian Băsescu, la B1 TV, vineri seara.

Băsescu a mai spus că Guvernul ar fi trebuit să îi prevină pe cei care intră în ţară că trebuie să stea izolaţi.

"Cetăţeanul român poate intra când vrea el pe teritoriul României. Dar dacă nimereşte într-o asemenea situaţie, cetăţeanul român trebuie să ştie că întâi stă 14 zile în carantină. Eu propun ca Guvernul să îi prevină pe cei care vor să vină de sărbătorile de Paşte acasă, să vină cu două săptămâni mai devreme, fac perioada de carantină, sunt evaluaţi din punct de vedere al riscului de transmitere a microbului şi în ziua de sărbătoare sunt acasă. Dacă vor veni cu două zile înainte, or să facă Paştele într-un loc în care le spune Guvernul, adică în carantină. (...) Şi dumneavoastră, dacă vi se întâmplă ceva în Franţa sau Spania, vă asigur că primiţi asistenţă medicală, indiferent unde vă plătiţi taxele. Cu atât mai mult, românii, indiferent unde plătesc taxele, când vin pe teritoriul naţional, au dreptul să primească în astfel de situaţii asistenţa medicală gratuit”, a mai declarat fostul şef al statului.

Traian Băsescu a afirmat că urmează o explozie a numărului de îmbolnăviri cu coronavirus, iar România trebuie să fie pregătită.

"A trecut vremea la care puteam să avem o evoluţie lină a numărului de îmbolnăviri. Vom avea o explozie pentru că miile de cetăţeni care au intrat fără niciun control la începutul crizei în România, vor genera efecte. România trebuie să fie pregătită pentru o situaţie extrem de dificilă care riscă să îi zăpăcească capacitatea de intervenţie. De aceea, formarea de stocuri de materiale, găsirea de ventilatoare, este esenţială. Înţeleg că se încearcă achiziţionarea a 200-300 de ventilatoare. E puţin, trebuie să se facă un efort acum pentru că vârful se apropie. Momentul în care dezvoltarea epidemiei va fi explozivă se apropie. Cred că nu avem mai mult de 30 de zile până atunci”, a mai declarat Traian Băsescu.

Fostul preşedinte a mai atras atenţia că România a greşit când a spus că suspendă orice export de material sanitar.

"România a făcut o greşesală pe care a făcut-o şi Germania, anunţând public că suspendă orice export de material sanitar. Aceeaşi greşeală a făcut-o Germania. Reacţia este că nu va primi solidaritatea nimănui până nu corectează această declaraţie nefericită. Am fost la discuţii săptămâna asta la Parlament şi ştiu abordarea, abordarea este să fim solidari. Mesajul ar trebui să fie: România va ajuta în măsura posibilităţilor ei”, a declarat Băsescu.

Traian Băsescu mai este de părere că locurile publice unde se adună foarte mulţi oameni, cum ar fi mall-urile, metroul, cluburile, ar trebui închise în această perioadă. 

”Pentru ce îi mai trebuie domnului ministru Vela şi premierului să ţină mall-urile deschise?Trebuiau închise, pentru ce nu se închid barurile de noapte, cazinourile, pentru ce mai circulă metroul la ora asta când poţi să suplineşti parte din job-uri cu lucrul de acasă? Pentru ce nu iei măsurile cele mai severe? La naivitatea preşedintelui care felicită incapacitatea celor de la Interne de a implementa măsurile e pur şi simplu stupefiantă, nu pot să înţeleg”, a mai declarat fostul preşedinte.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite